Igazi, hóval borított sípálya épül a sivatagban

Szaúd-Arábia megapolisza messzemenően több egy egyszerű síközpontnál.

Fotó: NEOM

Szaúd-Arábiáról senkinek sem a havas tájak jutnak az eszébe, ám amire most készülnek, az minden elképzelhetőt felülmúl. Az arab ország 461 milliárd euróból tervezi felépíteni a „jövő városát”, a Neom nevű futurisztikus megapoliszt.

A Neom-projektet a tervek szerint az ország északnyugati részén készülnek megvalósítani. Ennek csupán egy része a Trojena névre keresztelt síparadicsom, ahol a pályák mellett valós, illetve virtuális építészeti remekek és egy mesterséges tó is helyet kap a mintegy 26 500 négyzetkilométert lefedő projekt részeként.

'What is NEOM', you ask? Here's EVERYTHING you need to know. #WhatisNEOM #NEOM.

This is NEOM

Clark Williams, a Neom marketing- és kommunikációs vezetője szerint bármennyire is furán hangzik, Szaúd-Arábia lejtőin lecsúszni könnyebb, mint gondolnánk. „Nekünk csupán -3 Celsius-fokra van szükségünk ahhoz, hogy a Neomban havat hozzunk létre. Ezt pedig az év három hónapjában meg is tudjuk csinálni” – tette hozzá. A nagyszabású projekt a fenntarthatóságra fókuszálva kihasználja a természet adta lehetőségeket, így a jövő városa minimalizálná a vízhasználatot, és maximalizálná a víz újrafelhasználását. Ráadásul a közeli hegyekben általában télen 0 Celsius-fok alá süllyed a hőmérséklet.

„A hógyártás során a lehető legtöbb fenntartható forrást hasznosítjuk, akár napelemek vagy szélturbinák formájában – magyarázta el Williams, hozzátette: emellett a sótalanító üzemből származó vizet is használni fogjuk, valamint igyekszünk a hóolvadásból is kinyerni a lehető legtöbb vizet.” Az üdülőhely lejtőihez használt műhavat a rendszerbe visszaforgatott vizet használva termelnék ki.

Neom városában az elképzelés szerint látogatók télen a 36 kilométeres trojenai sípályákon tudnának síelni, az év többi részében pedig az emberek körbesétálhatnák a mesterséges tavat, ahol többféle vízisportot is kipróbálhatnak, de a tervek szerint a hegyi kerékpárosok is jól fogják érezni magukat. Trojenában az átlaghőmérséklet 10 Celsius-fokkal alacsonyabb, mint a szaúdi városokban, így aztán nyáron a turistáknak lehetőségük lesz lehűlni is itt.

Introducing TROJENA – a unique travel destination in the ⛰mountains of NEOM. Journey To New Heights. #TROJENA #NEOM.

TROJENA – Journey To New Heights

Egyetlen épületbe csoportosítanák minden létező attrakcióját egy hagyományos hegyi falucskának a sivatagi síparadicsom megálmodói. Williams marketing igazgató szerint nemcsak éttermeket és luxus wellness-központokat foglal magába a Trojena, de luxusszállodákat is,amelyek a számítások szerint 2026-2027 környékén nyitnják meg kapuikat. A futurisztikus megapolisz négy fő részből áll össze, ezeknek csupán egyike a Trojena. A tervek szerint a projekthez tartozik majd a Vörös-tengeren található Sindalah luxusszigete, az OXAGON metropolisza, illetve a THE LINE 170 kilométer hosszú városa is, mely várhatóan 9 millió embernek ad otthont.

AMI MÉG ÉRDEKELHET