Nemcsak megmászni, megtisztítani sem könnyű az Everestet!

A Clean Everest Project ezzel együtt az utóbbi négy évben rengeteg hulladékot gyűjtött össze a világ legmagasabb hegyén.

Fotó: Getty Images


Nincsenek kukák, nem megoldott a szemétszállítás, a megterhelő kapaszkodás közben pedig a hegymászók minden felesleges súlytól meg akarnak szabadulni – a Mount Everest csúcsára igyekvők ezrei ezért minden évben ott hagyják a hulladékokat, ahol tudják… Marion Chaygneaud-Dupuy még 2016-ban határozta el, hogy megpróbálja összeszedni a szemetet a világ egyik legszebb és legelérhetetlenebb helyén. A Highland Initiatives mozgalom vezetőjeként a francia hegymászó 2002 óta összesen 54 különböző magashegyi környezetvédelmi projektet indított el Tibetben és Kínában – a szervezet által támogatott Clean Everest-csapat pedig az utóbbi négy évben 8,5 tonna hulladékot gyűjtött össze a Himalájában.

Fotó: Instagram

Marion Chaygneaud-Dupuy 2013-ban mászta meg a Mount Everestet, ekkor szembesült azzal, hogy 30 évnyi expedíciós szemét gyűlt össze a hegyen. Mivel ekkor már tíz éve Tibetben élt, könnyebben tudott csapatot szervezni, hogy együtt tisztítsák meg a hegyet és a helyi hatóságokat is képes volt meggyőzni arról, hogy támogassák a Clean Everest programot. Küldetéséhez 50 jakot kapott, amelyekkel le tudják szállítani a hegyről a rengeteg hulladékot.

A felgyűlt hulladék olvadáskor a Himalája völgyébe jut, ilyenkor több száz millió kínai és indiai lakos ivóvízkészletét szennyezi be. Vagyis a helyiek életminőségét is javítja, ha kevesebb a hulladék a magas csúcsok között.


AMI MÉG ÉRDEKELHET