Bolygónk mindegyik földrészén találunk még szent erdőket

Az őslakosok számára spirituális jelentőséggel bírnak.

Fotó: Shutterstock

A “szent erdő” kifejezés elég misztikusan hangzik, azonban az ilyen területek, amellett, hogy biodiverzitás szempontjából is fontosak, kulturális és spirituális szempontból szerves részét képezik az adott térségben élő emberek mindennapi életének.


A legtöbb ilyen erdő Indiában található, hiszen a hinduizmust gyakorló őslakosok körében egyfajta morális kötelezettségnek számít a természet tisztelete. A szent erdők gyakran magasan, hegyvidéken fekszenek, és külön szabályok vonatkoznak rájuk, amely nemcsak a helyi élővilágot, hanem az őslakos népeket is védelmezik.

​AMAZONAS (BRAZÍLIA ÉS PERU)

Fotó: Instagram

A teljes amazonasi őserdő hatalmas spirituális jelentőségű az itt élő mintegy 800 ezer őslakos számára, akiket ma már több rezervátum is véd. Az Amazonas-medence ökológiai szempontból is kiemelten fontos terület, amelynek megóvása nemcsak az indiánok, hanem a teljes emberiség szempontjából is kulcsfontosságú.

DZUKOU-VÖLGY (INDIA)

Fotó: Shutterstock

A két keleti-indiai tagállam, Nágaföld és Manipur határán található szent erdő Angami-törzs számára bír kiemelt jelentőséggel. A „virágok völgyének” is nevezett vidéket bambuszokkal teli zöld lankák és csörgedező patakok alkotják.

OLYMPIC NEMZETI PARK (EGYESÜLT ÁLLAMOK)

Fotó: Facebook

Az Egyesült Államok észak-nyugati részén, Washington államban elterülő Olympic Nemzeti Parknak egy részét is megszentelt erdőként tartják nyilván. A Hoh-esőerdőben található a Quileute indián törzs rezervátuma, akik számára spirituális jelentősége van az erdőnek.

​SZENT MAJOMERDŐ (INDONÉZIA)

Fotó: Pixabay

Bali szigetén, Ubud városa mellett található a balinéz hinduk egyik legfontosabb szent helye, a Majomerdő, amely az itt élő ezernyi majomról kapta a nevét. Az erdő területén három templom is áll, amelyek a Padangtetal közösségéhez tartoznak, és az ember és a természet harmóniáját ő “három út” hindu elv alapján működnek.

MIJIKENDA KAYA ERDŐSÉG (KENYA)

Fotó: UNESCO/Okoko Ashikoye


Kenya Indiai-óceáni partjainak közelében élnek a midzsikenda törzs tagjai, akik számára a kaya-erdők szakrális jelentőséggel bírnak: ezek jelentik a kapcsolatot őseikkel és vallásukkal. A kayák erdei tisztásokon létesített apró falvak, szentélyekkel körülvéve.

AMI MÉG ÉRDEKELHET