Roadmovie: egy Afrika-szakértő tanácsai és történetei egy izgalmas kontinensről

Szilasi Ildikó, az Utazz Afrikába utazási iroda alapítója a RoadMovie Podcastben az afrikai utazásokról beszél.

Fotó: Szilasi Ildikó

Talán túlzás nélkül állítható, hogy Afrika az egyik legváltozatosabb, utazási szempontból viszont - eltekintve néhány kiemelt régiótól - kevésbé felfedezett kontinens. Középkori állapotok és felhőkarcolók, fehér homokos tengerpart és havas hegycsúcsok, szafarik és sivatagok....mindezek csak itt vannak, de ismerjük e igazán? Szilasi Ildikó a RoadMovie Podcastben!

Fotó: Facebook

Szilasi Ildikó a budapesti Afrika Expo szervezője, és több afrikai expedíción is részt vett élete során, 20 éve foglalkozik ezzel a területtel kutatóként. Az Afrika-szakértő 2002-ben önkéntesként, egyetem alatt csatlakozott egy kutatócsoporthoz, első útján Kongóban járt, és rögtön szerelembe is esett, hiszen ilyen kultúrsokkban előtte nem volt része.

Ahogy Ildikó meséli, afrikai országok között is van olyan, ami nagyon izgalmas és van, ami kevésbé érdekes – minden országban vannak lebilincselő és unalmasabb területek is. Hogy miért van mindig van Ildikón övtáska, amiben van ceruza és füzet? Ildikó hisz abban, hogy a személyes beszélgetéssel lehet jól megismerni a kultúrát, a népek életét, éppen ezért nem is tanult meg profin fotózni, mert száz százalékosan az impulzusokra és a másik emberre figyel a terepen. Ugyanígy áll az afrikaiakhoz akkor is, amikor idegenvezetőként turistacsoportokat kalauzol Kenyában, Szudánban vagy Tanzániában.

Fotó: Szilasi Ildikó

Még mindig sok európai utazóhoz az jut el Afrikáról, hogy veszélyes, nem jó hely, a pozitívumokról sokkal kevesebbet hallanak a médiában. Ildikó küldetésének érzi lassan húsz éve, hogy ezt a képet megváltoztassa. Éppen ezért született meg az Afrika Expo is, és az utazási irodai is, hogy kedvet csináljanak az afrikai utazásoz, de azt is sokszor elmondja, hogy érdemes egy utazásszervezővel elindulni, ha még sosem jártunk ott. Ildikó a maláriával kapcsolatos félelmeket is szeretné eloszlatni: 20 éve jár Afrikába és még sosem betegedett meg. A műsorban arról is szó esik, hogyan lehet elkerülni a malária-fertőzést.

„Ne engedjük, hogy a félelmek elvegyék a kedvünket Afrikától, főleg, ha azok nem valós félelmek, mert olyan utazási élményektől fosztják meg magukat így az emberek, amiket később sajnálni fognak."

54 ország, 54 desztináció, Ildikó sem járt mindegyikben, de a legtöbb helyre bátran visszatér és visz is utasokat is. Létezik olcsó afrikai desztináció? Igen! De a többi vonzó részletért, utazási praktikákért hallgasd meg az interjút, hátha kedvet kapsz és el is kezdesz tervezni egy afrikai kiruccanást!

Itt hallgasd meg a műsort!

AMI MÉG ÉRDEKELHET