Jótanácsok az egyedül utazóknak

Egyre többen döntenek úgy, hogy társak nélkül, egyedül utaznak el nyaralni.

Nő a pályaudvaron
Fotó: Shutterstock

A szóló utazások nemcsak a korábbinál jóval nagyobb szabadságot biztosítanak a saját tervek megvalósításához, de az önállóságot is jelentősen erősítik. De mire figyeljünk a leginkább, ha egymagunkban utazunk?

Sokak számára ugyan – főleg első alkalommal – félelmetesnek hangzik egyedül lenni egy idegen helyen, de ugyanakkor éppen ez legvonzóbb is a szóló utazásokban. Hiszen senkihez nem kell alkalmazkodni, senkinek nem tartozunk felelősséggel, oda és akkor megyünk, ahova és amikor csak szeretnénk.

Az először egyedül útrakelőknek azért nem árt odafigyelni az alábbiakra.

NE VÁLLALJUK TÚL MAGUNKAT!

Fotó: Unsplash

Hiába nagyon csábító ötlet például egy magányos európai körút, első alkalommal inkább egy rövidebb utazáson (például egy hosszú hétvégén) próbáljuk ki, hogyan is boldogulunk egymagunkban külföldön. Az úti célok közül is érdemes egy lakóhelyünkhöz viszonylag közel fekvő országot választani, a szálláshely pedig lehetőleg egy nagyobb városban vagy annak közelében legyen. Nemcsak a nagyobb számú elérhető szolgáltatások miatt, hanem a kommunikáció megkönnyítése érdekében is: a városokban szinte biztosan többen beszélnek idegen nyelveken, elsősorban angolul.

A HOSTEL AZ IDEÁLIS SZÁLLÁS

Fotó: Shutterstock

Egyrészt azért, mert szinte mindenütt olcsóbb megoldás, mint egy Airbnb, másrészt mert ott sok hozzánk hasonlóan egyedül utazó ember megszáll, így van lehetőség beszélgetésre, valamint szükség esetén tanácskérésre is. A szállás kiválasztására az olyan erre szakosodott nagyobb weboldalakat érdemes használni, mint például a Hostelworld, és fontos, hogy mindig nézzük meg az adott hely értékeléseit és leírását. Így már indulás előtt tudhatjuk, hogy milyen helyre is szállunk meg.

SEMMI SEM MUSZÁJ

Fotó: Unsplash

Egyedül utazva nincsenek kötelező programok és látványosságok, így a mások társaságában zajló utazások szinte állandó elemének számító történelmi nevezetességek megtekintését is hanyagolhatjuk, ha úgy tartja a kedvünk. Ha kizárólag a strandon haverészve vagy a természetben sétálva akarjuk eltölteni a napot, akkor bűntudat nélkül tegyük meg.

FŐ AZ ELŐVIGYÁZATOSSÁG!

Fotó: Unsplash

Nem árt már az indulás előtt felkészülni az olyan váratlan helyzetekre, mint az értékeink vagy irataink elvesztése, esetleg ellopása. Indulás előtt gondoskodjunk arról, hogy legyenek másolataink a dokumentumainkról: nyomtassuk ki vagy küldjük el magunknak e-mailen. Tartalék telefont és SIM-kártyát, egy második bankkártyát pedig mindenképpen érdemes magunkkal vinnünk, ám ezeket mindig hagyjuk a szálláson amikor városnézésére vagy strandolni megyünk. A magunkat vitt értékeink egy övtáskában vannak a legnagyobb biztonságban, ami mindig közel van a testünkhöz, így sokkal nehezebb lenyúlni.

AMI MÉG ÉRDEKELHET