Care este țara cu mai multe piramide decât Egipt?

Dacă ne gândim la piramide, este aproape sigur că ne vin în minte construcţiile egiptene. În realitate însă nu în Egipt se găsesc cele mai multe piramide din lume...

Foto: Shutterstock

În Sudan, situat pe fostul teritoriu al Nubiei, găsim număr uimitor de mare de piramide – peste 250 de structuri în formă de piramidă se înalță aici!

Arhitectura egipteană a avut o mare influență asupra arhitecturii piramidelor nubiene.

Legăturile economice puternice inițiale dintre cele două zone au fost urmate și de fuziuni culturale din ce în ce mai dense. Mai mult, domnitorii Nubiei au și ocupat Egiptul în secolul al VIII-lea î. Hr. Există chiar și construcții vechi de peste 4.600 de ani ascunse în nisipul Sudanului. Cu toate acestea, piramidele nubiene pot fi distinse chiar și după aspect de omologii lor egipteni, fiind mai mici și construite într-un unghi mai abrupt. Mai mult, nici morții nu au fost înhumați în aceste structuri la fel ca în Egipt, unde sunt în interiorul piramidei. În Sudan, morții se află sub piramidă.

Majoritatea piramidelor au fost ridicate în perioada de gloria a Regatului Kuș, între secolele al IX-lea și al IV-lea î. Hr.

Cele mai cunoscute construcții kușite se găsesc la Meroe.
Piramidele din Sudan au fost descoperite în secolele al XVIII-lea și al XIX-lea.

Într-o carte apărută în 1821, Frédéric Cailliaud a dezvăluit în premieră cimitirul de piramide din Meroe – din păcate, imediat după publicarea lucrării au început în zonă campaniile de jefuire. Cea mai mare devastare a fost făcută de un aventurier italian, Giuseppe Ferlini. De la începutul secolului al XX-lea cercetătorii au efectuat aproape continuu săpături în zonă, în urmă cu câțiva ani arheologii britanici descoperind 16 piramide noi.

AMI MÉG ÉRDEKELHET