Hova érdemes kivándorolni és hova nem

A külföldön munkát vállalók szemével rangsorolták a városokat.

Fotó: Shutterstock


Az expatek egyik legnagyobb online közössége, az InterNations több mint 12 ezer, 49 különböző városban élő kivándorló megkérdezésével mérte fel, hogy mennyire volt számukra egyszerű a beilleszkedés úgy a munka, mint a szabadidő terén. Európában Spanyolország tarolt, miközben a nagyvárosok többsége a lista végén található. (Az expat kifejezésnek egyelőre nincs pontos magyar megfelelője. Azokat értik alatta, akik saját országukat elhagyva egy másikban élnek és dolgoznak, közepes, illetve hosszabb távon. A cikkben a kivándorló mellett az angol expat kifejezést használjuk az esetükben.)

1. Malága, Spanyolország

Fotó: Unsplash

Az első három helyre egyaránt spanyol városok kerültek (és Madrid is hatodik lett), közülük Malaga lett abszolút nyertes. A válaszadók 89 százaléka szerint a helyiek rendkívül barátságosak a külföldiekkel, könnyen leltek barátokra. Az életminőség kategóriában is jól teljesített az ország déli részén fekvő város, amelynél a kedvező időjárás, a természet, a levegő minősége, a biztonságos közlekedés és az infrastruktúra is dicséret kapott. Ezen kívül több mint 90 százalék elégedett a város által nyújtott szabadidős sportlehetőségekkel, a kultúrával, az éjszakai élettel és a gasztronómiával. Pozitív értékelést kapott az egészségügy is, egyedül a munkaerőpiaci helyzetet tartják rossznak – ebben ugyanis Malaga lett az utolsó.

2. Alicante

Fotó: Unsplash

A második helyezett Alicantét főként a megfizethető lakhatás, a beilleszkedés egyszerűsége, a kulturális lehetőségek, a barátságosság miatt értékelték a külföldiek. Az egészségügy területén sem teljesített rosszul (5. hely), a válaszadók mintegy 92 százaléka nyilatkozott úgy, hogy boldogan él Alicantében. A gyenge pont itt is a rugalmatlan munkaerőpiac (40. hely), mivel az expatek szerint nem díjazzák a kreativitást, az önálló munkavégzést, és a karrierlehetőségek is korlátozottak.

3. Valencia

Fotó: Shutterstock

A népszerű üdülőváros, Valencia került a dobogó harmadik fokára. A megkérdezettek szerint összességében itt a legmagasabb az életminőség-index és – lakhatási szempontból is – ez legmegfizethetőbb város. Ugyanígy elégedettek a sportlehetőségekkel, a közlekedéssel és az egészségüggyel, és az expatek számára sokat jelent a helyiek kedvessége, a szociális lehetőségek sokszínűsége és a beilleszkedés egyszerűsége is. A többi spanyol városhoz hasonlóan itt is a munkakörülmények, a karrierlehetőségek és a munkahelyek stabilitása a legnagyobb probléma.

A LEGJOBB VÁROSOK A KIVÁNDORLÓK SZÁMÁRA:

  1. Malaga – Spanyolország
  2. Alacant – Spanyolország
  3. Valencia – Spanyolország
  4. Rász el-Haima – Egyesült Arab Emírségek
  5. Abu-Dzabi – Egyesült Arab Emírségek
  6. Madrid – Spanyolország
  7. Mexikóváros – Mexikó
  8. Kuala Lumpur – Malajzia
  9. Bangkok – Thaiföld
  10. Maszkat – Omán

Fotó: Unsplash

A lista végére milliós nagyvárosok kerültek, közülük Milánó kapta a legrosszabb pontszámot. Az ideköltözők a bürokrácia miatt rendkívül nehéznek találták a beilleszkedést, és hasonlóan bonyolult lakáshoz jutni. Az olasz város a megfizethetőség és karrierlehetőségek terén is gyengén mutat, és hasonló a helyzet az utolsó előtti Rómában is. A fővárosba költöző expatek szerint munkájuk nincs kellően megfizetve, és a nyelvi beilleszkedés sem könnyű, viszont a helyieket általában kedvesnek és barátságosnak jellemzik, akik közé nem nehéz beilleszkedni.

A LISTA UTOLSÓ 10 HELYEZETTJE: 

  • Szöul – Dél-Korea (40.)
  • Párizs – Franciaország (41.)
  • London – Egyesült Királyság (42.)
  • Isztambul – Törökország (43.)
  • Dublin – Írország (44.)
  • Berlin – Németország (45.)
  • Hamburg – Németország (46.)
  • Vancouver – Kanada (47.)
  • Róma – Olaszország (48.)
  • Milánó – Olaszország (49.)
AMI MÉG ÉRDEKELHET