Tbiliszi, a brutalista aranybánya – 5 elképesztő épület

Akit vonzanak a penge élek, a nyers beton, a monumentális épületek, szóval mindaz, amit a brutalista irányzat magába foglal, annak Tbiliszi elképesztően gazdag lelőhely.

Tbiliszi Szaburtalo nevű kerületében a Nutsubidze Plato blokkházai különös építmények: csonka betongyertyák a domboldalban, amelyeket függőfolyosók, égi hidak kötnek össze. Ezek a lakóházak kedvelt célpontjai a városba érkező turistáknak, azoknak legalábbis biztosan, akiket a néhány éve újraértékelt brutalista építészet vonz ide. Utóbbiak növekvő száma az irányzat reneszánszát jó érzékkel kihasználó, tematikus túrákat kínáló magán- és állami vállalkozásoknak köszönhető.

Mi az, hogy brutalista?

A brutalista irányzat Angliából indult az 1950-es években, és nagyjából a 70-es évek közepéig volt világszerte kedvelt. Legjellegzetesebb ismertetőjegye a vasbeton vakolatlan használata (a mozgalom neve a francia „béton brut” – nyers beton – kifejezésből származik). A stílus az 1980-as évekre kiesett az építészeti pixisből, sőt, egyenesen a vádlottak padjára került; az épületekhez ekkorra olyan kevéssé előnyös jelentésrétegek tapadtak, mint például bűnözés, prolitempó, ordító lehangoltság – amihez persze adott esetben a falakra fújt vegyes stílusú graffitik is hozzájárultak. Habár a brutalista vonulat népszerűségi indexe pár éve ismét emelkedőben van, a megítélése változatlanul szélsőséges: fintorgás vagy vallásos áhítat övezi.

De visszatérve Tbiliszire: nyilván nem arról van szó, hogy a város egy brutalista ujjlenyomat, építészetében ugyanis tükröződik több évszázados történelme: középkori, neoklasszikus, Beaux-Arts, szecessziós, sztálinista és modern épületek keverednek a Kura folyó két partján. Kétségtelen ugyanakkor, hogy akit vonz a brutalista irányzat, annak ide egyszer el kell utaznia. Néhány emblematikus épület és építmény segítségével megmutatjuk, miért.

​Nutsubidze Plato

Fotó: Shutterstock

■ Épült: 1974–1976

A Nutsubidze Plato tömbjeiről és a méretes lakóházakat összekötő hidakról (függőfolyosókról) már volt szó. A domboldalból „kibújó” három épület a legkevésbé sem azért született, hogy az építészeti teljesítmény valamiféle emlékműveként szolgáljon, ám a közelmúlt nosztalgiahullámának köszönhetően a brutalista építészet rajongói körében egyfajta kultikus státust vívott ki magának a lakókomplexum. A romló állagú, ám még működőképes toronyházak tövében húzódó szerpentinen sétálva ne feledkezzünk meg róla: az ország viharos múltjának hangsúlyos emléke magasodik fölénk. A függőhídról viszont rálátni a városra – ami már más hangulatú élmény.

Régi Archeológiai Múzeum

Fotó: reinisfischer.com

■ Épült: 1988

Az egykori régészeti múzeum szokatlan kör alakja nem az egyetlen meglepetés: az épület hátsó végében található a bejárat, amely a múzeum fő kiállítótermébe vezet. A helyszín kiválasztása nem a véletlen műve volt: Tbiliszi egyik legjelentősebb régészeti lelőhelye mentén járunk. Bár az intézményt évekkel ezelőtt bezárták, a kiállítási anyag pedig átkerült a Nemzeti Múzeumba, a domb tetején álló épület önmagában megéri a túrát. Bónuszként pedig ott a panoráma: lélegzetelállító kilátás nyílik a Digomi Parkra, sőt gyakorlatilag az egész városra.

A volt útépítési minisztérium épülete

Fotó: Shutterstock

■ Épült: 1975

A „georgiai tetrisz”. A 11 ezer nm2-es, kiugró konzolos emeletekkel rendelkező épület megálmodása idején az egyik tervező, George Csakhava az autópálya-építési miniszter helyettesének posztját is betöltötte, így az a „különös” helyzet állt elő, hogy egyszerre volt megbízó és megbízott. Az építkezéshez komplex helyszínt választott: a Gagarin út és a Kura rakpart közötti enyhe lejtőn a magasságkülönbség mintegy 33 méter. „Mindig lenyűgözött az egyszerű grúz parasztember azon képessége, hogy ott építi fel otthonát, ahol a legmegkapóbb a táj, a természet szépségét olykor a saját kényelmi szempontjai elé helyezve” – írta George Csakhava a saját munkájáról. Az épület jelenleg a Bank of Georgia székháza.

Szertartások palotája

Fotó: Wikimedia

■ Épült: 1985

Az Esküvői palota vagy Szertartások palotája – mint nevéből kiderül, főként esküvői helyszínnek épült, bár egyéb funkciókat is betöltött: Margaret Thatcher korábbi brit miniszterelnök például 1987-es látogatása során egy grúz táncelőadást nézett itt meg. Az új stílusú szovjet templom prototípusa szimbólumokban és történelmi utalásokban gazdag épület: a kupolában található harangokat és órákat állatövi jelek díszítik, az épület lekerekített terei pedig az ortodox templomok boltozatainak sajátos értelmezéseként foghatók fel.

2002-ben egy grúz oligarcha vásárolta meg a romló állagú épületet, amelyet személyes rezidenciaként használt – 2008-as haláláig. 2013-ban egy magánrendezvényekkel foglalkozó cégnek adták bérbe a palotát, amely most esküvőknek, adománygyűjtő és vállalati rendezvényeknek ad otthont.

Grúzia krónikája

Fotó: Shutterstock

■ Épült: 1985

Más néven a Tbiliszi Stonehenge. Az ősi királynők, hősök és királyok történeteit, az alsó táblákon pedig Krisztus életének epizódjait megjelenítő, 16 darab 30 méteres oszlopból álló történelmi emlékmű befejezetlen maradt. Vélhetően örökre...

AMI MÉG ÉRDEKELHET