Cum funcționează ploaia artificială în Dubai?

Emiratele Arabe Unite utilizează tehnologia de însămânțare a norilor pentru a influența precipitațiile încă din anii 1990.

Foto: Shutterstock


Însămânțarea norilor presupune monitorizarea norilor și declanșarea acestora pentru a elibera ploaie. Însă, pe măsură ce amenințările legate de schimbările climatice și creșterea populației se întâlnesc într-o țară care înregistrează mai puțin de 100 mm de precipitații pe an, temerile legate de lipsa apei se intensifică - iar oamenii de știință de la Centrul Național de Meteorologie (NCM) din EAU sunt în fruntea eforturilor de a le aborda.

În timp ce unele programe de însămânțare a norilor folosesc echipamente de la sol, în EAU operațiunile presupun ca avioanele specializate să "arunce în aer" agenți de însămânțare (de obicei săruri naturale, cum ar fi clorura de potasiu) în partea inferioară a norilor "care au curenți ascendenți favorabili", a explicat un oficial al NCM pentru Al Arabyia. Sărurile sunt transportate în sus în nori, favorizând condensarea și coalescența. În esență, acest lucru "duce la mărirea dimensiunilor picăturilor, făcându-le mai grele", a adăugat oficialul. Și apoi plouă.

www.youtube.com

Cloud seeding: How the UAE gets creative to increase rainfall

La NCM, cercetătorii analizează "modelele meteorologice, disponibilitatea norilor și condițiile climatice" înainte de a lua "decizii în cunoștință de cauză cu privire la momentul și frecvența operațiunilor de însămânțare a norilor pe parcursul anului". Până la 300 de astfel de misiuni au loc anual, iar un număr similar este așteptat în 2024. S-a demonstrat că acestea stimulează precipitațiile anuale, între 15% și 25%, în funcție de condițiile atmosferice, conform experimentelor de randomizare statistică.

Tehnologia este în continuă evoluție, inclusiv cercetările efectuate de o echipă saudită, din care a făcut parte în 2023 și prima femeie arabă aflată în spațiu, care a efectuat experimente de însămânțare a norilor în condiții de microgravitație. Campaniile de sensibilizare a publicului sunt, de asemenea, necesare din cauza neîncrederii frecvente față de însămânțarea norilor și alte soluții de geoinginerie.

Foto: Flickr

"Emiratele Arabe Unite consideră că securitatea apei este o componentă fundamentală a securității naționale",a declarat oficialul pentru Al Arabiya."Cu o diferență considerabilă între consumul anual de apă și resursele disponibile, țara recunoaște importanța critică a abordării provocărilor legate de deficitul de apă prin explorarea unor soluții inovatoare care să contribuie la sustenabilitatea resurselor de apă - nu numai în EAU, ci și în alte regiuni aride la nivel global." Ca urmare, țara acordă acum investiții în cercetare pentru "îmbunătățirea ploilor". Proiectele de succes vor fi finanțate cu până la 1,5 milioane de dolari pe o perioadă de trei ani, cu un fond anual maxim de 550.000 de dolari.

AMI MÉG ÉRDEKELHET