Record mondial pe munte – telecabina Zugspitze

Datorită înălţimii uimitoare, construcţia telecabinei care duce la vârful Zugspitze din Germania a fost o ispravă. Rezultatul final vorbește de la sine: o panoramă incredibilă și trei recorduri mondiale.

Foto: Shutterstock

Cu o înălţime de 2.962 de metri deasupra nivelului mării, Zugspitze din Alpii Bavarezi este cel mai înalt vârf de munte din Germania – într-o zi senină, pot fi văzute de acolo peste 400 de vârfuri muntoase din patru ţări. Renovarea telecabinei Eibseebahn, folosită pe munte din 1963, a fost deja extrem de oportună când la începutul anilor 2010 a început planificarea noii telecabine.

Foto: Shutterstock

Noul teleferic a fost finalizat în șase ani, fiind predat cu câteva zile înainte de Crăciunul din 2017.

Chiar și construcţia în sine a atras mult interes, întrucât staţia situată în vârf s-a născut în faţa ochilor celor care vizitau muntele, iar în timpul lucrărilor de suspendare și montaj, muncitorii care lucrau la înălţime primeau uneori aplauze furtunoase. Specialiștii care lucrau la o înălţime de peste 1.000 de metri nu au avut o sarcină ușoară, deoarece nu a fost suficient să mute elementele doar ţinând cont de limita de greutate de 6 tone. Acolo sus vântul, gheaţa, zăpada, ceaţa și ploaia au avut, de asemenea, un cuvânt greu de spus asupra lucrărilor. Pe lângă construcţia staţiei superioare, instalarea celor patru cabluri de sârmă, fiecare cântărind 150 de tone, a fost o adevărată ispravă, iar în cele din urmă au ajuns la locul lor cu o mașină specială de tractare.

Foto: zugspitze.de

Odată cu finalizarea construcţiei s-au născut numeroase recorduri mondiale.

Telecabina este unică în lume în ceea ce privește lungimea traseului, înălţimea coloanei de susţinere și secţiunea nesusţinută. Telecabina de pe Zugspitze circulă pe o linie de cabluri de 4.466,9 metri, cu o singură coloană de oţel înaltă de 127 de metri între cele două puncte terminale. Diferenţa de nivel de 1.945,25 metri, precum și porţiunea nesusţinută cu o lungime de 3.213 metri sunt unice în lume pentru telecabinele cu o singură secţiune. Există două cabine, fiecare cu o limită de capacitate de 120 de persoane.

Foto: Shutterstock

Pe Zugspitze se găsesc șase cabane, majoritatea cu mâncăruri și cazare autentice de hütte (cabană din Alpii), dar există și unele care funcţionează acum doar ca staţii de cercetare. Aici se află cel mai înalt adăpost din Germania, Münchner Haus, situat la 2.959 de metri, precum și Knorrhütte, care primește vizitatori din 1855!

​PRIMII LA ÎNĂLŢIME

Un fermier și proprietar de restaurant german, Robert Winterhalder, a intrat în istorie drept inventatorul primului teleschi, pe care l-a pus în funcţiune în 1908 la Eisenbach (Germania). Pe această structură, schiorii puteau urca diferenţa de altitudine de 32 de metri stând pe propriile schiuri și ţinându-se de cablul care trecea deasupra capului. Teleschiul de 280 de metri lungime a fost o invenţie cu adevărat revoluţionară, dar n-a avut parte de un succes răsunător și a fost închis în 1917. Primul telescaun a fost pus în funcţiune în toamna anului 1936 la staţiunea de schi Sun Valley din statul american Idaho, pe versanţii munţilor Proctor și Dollar.

AMI MÉG ÉRDEKELHET