Folytatódik a temesvári forgatag!

A több mint ezer eseményt és projektet felsorakoztató Európa Kulturális Fővárosa program nyáron sem lassít le – Temesváron gőzerővel folytatódik a művészeti kavalkád.


Hol találkozunk? A legjobb lesz a virágállványnál!

Ha tavaly még bárkire értetlenül néztek Temesváron egy ilyen választ követően, az idén ez már a város szállóigéjévé vált. Nem véletlenül, hiszen a Béga-parti település az idén Európa Kulturális Fővárosa, a rendezvénysorozat egyik szimbóluma pedig a színház impozáns épülete elé fölhúzott zöldellő állvány, amely növényinstalláció és kilátó is egyben. Innen pedig tényleg bármilyen irányba indulunk, nagyon hamar valamilyen eseménybe (kiállításba, előadásba, koncertbe, vetítésbe, könyvbemutatóba, performanszba stb.) botlunk a hét bármelyik napján – a projektben közreműködő több mint 200 intézmény, együttes és egyesület heti átlagban 30 programot bonyolít le.

Fotó: timisoara2023.eu

A képzőművészeti események közül eddig kiemelkedett a franciaországi avantgárd szcéna egyik neves festője, Victor Brauner (1903–1966) retrospektív tárlata, illetve a jelenlegi legismertebb kortárs romániai festő, Adrian Ghenie önálló kiállítása, utóbbira 14 éve nem volt példa az országban. Már ezek is jelentős számú érdeklődőt vonzottak, de a programsorozat még tartogat fontos kiállításokat, köztük a Constantin Brâncuși (1876–1957) alkotásait bemutató tárlatot, amely szeptember 30-án nyílik a Temesvári Nemzeti Művészeti Múzeumban. Ekkor már zajlik majd a Retracing Bartók című jazzkoncertsorozat, amelyet októberben a Régizene Fesztivál követ, de ősszel rendezik az Eurothalia európai színházfesztivált és a Nemzetközi Irodalmi Fesztivált is. Világsztárokból sem lesz hiány, hiszen júliusban John Malkovich, októberben pedig Isabella Rossellini lép fel a színházban.

​UNITER GÁLA A SZÍNHÁZBAN

Fotó: Florin Biolan

Természetesen az idén a Román Színházi Szövetség (UNITER) díjátadó gálájának is Temesvár adott otthont június 12-én. A MOL Románia az esemény egyik főtámogatója volt, a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat pedig Camelia Enétől, a vállalat ügyvezető igazgatójától kapta meg Románia egyik legismertebb színésze, Victor Rebenciuc.

AMI MÉG ÉRDEKELHET