Erdélyi település vezeti a megfizethető city breakek listáját!

Lássuk milyen szempontok alapján végzett Temesvár az idei év leginkább pénztárcabarát városlátogatásait összesítő rangsorban.

Fotó: Shutterstock

A csomagmegőrzésre szakosodott Bounce 2021 után 2023-ban is elkészítette a listát, amelyből kiderül, hogy melyek városok kínálják a legjobb ár/érték arányt egy city break alkalmával és melyek azok, ahol bizony mélyen a zsebünkbe kell nyúlni már pár nap kedvéért is. A pontozásnál a szállodai szobák hétvégi (péntek vagy szombat) árát, valamint az étkezések és a helyi közlekedés költségeit vették alapul. Az első helyen Temesvár végzett!

Temesvár, Románia

Fotó: Shutterstock

Temesvár új belépő a listán és máris az első helyen landolt, mint a leginkább pénztárcabarát city break az idei évben: a 10-es skálán 8,63 pontszámmal végzett. Egy szállodai szoba a Bounce adatai alapján átlagosan 105 dollárba kerül egy hétvégi éjszakára, ami 28 dollárral olcsóbb, mint a 2021-es rangsort vezető Buenos Airesben. Más településekkel összevetve a közlekedés sem drága Európa egyik idei Kulturális Fővárosában, a taxi kilométerenkénti ára átlagosan 0,66 dollár. Az étkezést vizsgálva egy átlagos főétel ára 6,6 dollárba jött ki, egy helyi korsó sör pedig 1,98 dollárba kerül. Az építészeti remekművekkel teli városban idén természetesen a programok is egymást érik.

Buenos Aires, Argentína

Fotó: Shutterstock

2021-ben még az argentin főváros, Buenos Aires volt a listavezető. Bár 8,21 összpontszámával az idén egyet hátralépett, nemzetközi mércével mérve az idén is nagyon megéri ellátogatni ebbe a nyüzsgő, látnivalókkal teli városba, ahol olyan különlegességeket láthatunk, mint az impozáns elnöki palota, a Casa Rosada, vagy a latin-amerikai művészetnek szentelt MALBA múzeum. A vizsgált települések közül átlagban itt lehet a legolcsóbban hozzájutni egy üveg borhoz (3,35 dollár), és a tömegközlekedés is nagyon kedvező, hiszen csupán 0,15 dollár egy egyirányú jegy.

Baku, Azerbajdzsán

Fotó: Shutterstock

A harmadik helyezett szintén egy új belépő, Azerbajdzsán fővárosa, Baku, ami a kultúrák igazi olvasztótégelye. A 8,18-as pontszámot elért metropolisz rengeteg felfedeznivalót rejt az utazóknak, mint az UNESCO világörökségi listáján is szereplő fallal körülkerített óváros és a Szűz-torony. A helyi közlekedés nagyon megfizethető: az egy útra szóló jegy mindössze 0,24 dollárba kerül, a taxizás kilométerenként 0,65 dollár. Ha pedig megszomjaztunk, érdemes beülnünk valahova egy csapolt sörre, ami 1,47 dollárért kapható.

Melyek a legdrágábbak?

Fotó: Shutterstock

Az Egyesült Államok, azon belül is Los Angeles került a lista másik végére, ahol egy éttermi étkezés átlagosan 24 dollárba kerül fejeként egy középkategóriás étteremben, egy csapolt sör pedig akár a 8 dollárt is elérhető – nem meglepő a csupán 1,56-os pontszám! Dublin, Írország fővárosa a második legdrágább, a harmadik pedig a norvég főváros Oslo: itt a legdrágább egy helyi csapolt sör (átlagban 9,40 dollár) és a tömegközlekedés is, hiszen egy jegy 3,76 dollárba kerül.

AMI MÉG ÉRDEKELHET