Edzés vakáció idején – tanácsok nyári terepfutáshoz!

Ha szeretsz nyaralás közben is mozogni, mert az is kikapcsol a strandolás mellett, akkor a legegyszerűbb, ha viszel magaddal egy pár futócipőt is. Lássuk, mire figyelj oda!

Fotó: Unsplash


​Hogyan és milyen cipőt vásárolj?

A terepfutás kíméli az ízületeidet, hiszen az erdő, mező talaja puhább, mint az aszfalt.

Viszont az egyenetlenség miatt jobban kell futás közben koncentrálni az útra, hogy ne lépj rossz helyre. A kifejezetten terepfutásra alkalmas cipő talpa recésebb és kifelé szélesedő, hogy a legstabilabb tartást adja a lábfejednek és a bokádnak. Fontos, hogy próbáld fel vastag sportzoknival a kiszemelt lábbelit és járkálj, ugrálj benne, hiszen nem jó, ha nyom, vagy éppen végigér a lábujjad benne.

Futócipőből mindig picit nagyobbat kell venni, mint utcaiból.

Fotó: Shutterstock

A futócipők nem olyan tartósak, mint egy bakancs: a terepre szánt futócipőket általában 1000 km-ig érdemes használni, utána elöregszik, megkeményedik vagy elvékonyodik a talpában a szivacsréteg, ami addig tompította a rázkódásokat. De akkor is cseréld le a cipőt, ha rövid távon is feltöri a lábadat, fáj a körmöd, lábfejed! Fontos, hogy az új terepfutócipőt első pár alkalommal csak 20-30 percig viseld, véletlenül se az új lábbeliben próbáld a rekordjaidat megdönteni. Kezdő futóként első alkalommal pedig mindenképp elég 10-20 perc kocogás.

​Figyelj az időjárásra!

Fotó: Shutterstock

Ha nagyon forró helyen nyaralsz, akkor 10 és 19 óra között inkább ne tedd ki magad ekkora megterhelésnek kezdő futóként. Reggel vagy este kocogj és vigyél magaddal elegendő vizet, legalább fél liter legyen nálad! Amennyiben zavar, hogy fogni kell a palackot, vegyél egy futómellényt, kulacstartó övet vagy -hátizsákot, amiben tárolhatod a telefont, kulcsot és persze a folyadékot is. Esti futáshoz vigyél egy hosszú ujjú felsőt, mert nem fogod érezni futás közben, mennyire lehűlt az idő! Ráadásul, ha szeles helyen sportolsz – tengerpart, hegy –, akkor izzadtan nagyon könnyen megfázhatsz vagy az ízületeid bánhatják a hibát.

AMI MÉG ÉRDEKELHET