TIFF: Kolozsvár ismét pezsgő filmvárossá változott!

Újabb látványos és rengeteg érdeklődőt vonzó kiadást zárt a MOL Románia által is támogatott Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál.

Fotó: TIFF/Nicu Cherciu

A 22. TIFF során összesen 110 ezer jegyet értékesítettek, 8 százalékkal többet, mint a tavalyi eseménysorozaton; az idei programban szereplő 350 vetítés közül több mint 100 volt telt házas.

Fotó: TIFF/Chris Nemes

Rekordszámú, 3200 néző tekintette meg Wes Anderson amerikai sztárrendező Asteroid City című filmjét a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) utolsó napján a kolozsvári Fő téren. Ahhoz, hogy az idei fesztiválon több mint 125 ezren vettek részt, számos további népszerű rendezvény is hozzájárult: ezek közé tartoztak a gyerekeknek szóló ingyenes programok, a fesztivál sztárvendégei – Geoffrey Rush, Oliver Stone, Timothy Spall és Michel Franco – által tartott mesterkurzusok, a napi találkozók a fesztiválon részt vevő színészekkelés rendezőkkel a TIFF Lounge-ban, valamint a Művészeti Múzeumban rendezett kiállítások.

Szintén nagy sikert aratott a Romulus Vuia Néprajzi Parkban megtartott TIFF Piknik is.

Fotó: TIFF/Vakarcs Lóránd

A TIFF egyik különleges pontja a híres vagy kevésbé ismert filmek összekapcsolása az élő zenei élménnyel: némafilmek és kultalkotások nyernek új értelmezést a zenekari kíséret során.

A MOL Románia, többek között, ezeknek a mozikoncerteknek a támogatásával segítette a TIFF megrendezését.

A mozikoncertek közül a legnagyobb érdeklődés a világhírű román animátor és filmrendező, Ion Popescu-Gopo által rendezett S-a furat o bombă (Egy bombát elloptak) című 1962-es filmet övezte, amelyhez Alexei Țurcan írt újragondolt zenét. A Romanian Film Orchestra mozikoncertjére teljesen megtelt a kolozsvári Diákművelődési Ház. A hagyományos koncertek közül az elektronikus zene úttörője, a Tangerine Dream fellépése vonzotta a legtöbb érdeklődőt.

​TIFF 2023 – A LEGFONTOSABB DÍJAK

  • TRANSILVANIA TRÓFEA: Mint hal a Holdon (r. Dornaz Hajiha)
  • LEGJOBB RENDEZÉS: Carolina Markowicz (Kőszén)
  • A ZSŰRI KÜLÖNDÍJA: Családban (r. Tia Kuovo)
  • LEGJOBB ALAKÍTÁSOK: Sepidar Tari és Nacho Quesada
  • KÖZÖNSÉGDÍJ: Carbon (r. Ion Borș)
  • LEGJOBB ROMÁN FILM: Forradalmak között (r. Vlad Petri)

​FOLYTATÓDIK A MOZIVARÁZS

Fotó: TIFF/Chris Nemes

A 23. TIFF-et 2024. június 14–23. között tartják majd meg Kolozsváron. A fesztivál különkiadásait addig is megrendezik az ország más városaiban: ilyen lesz a konstancai Sunscreen Film & Arts Festival (augusztus 17–20.), a TIFF Nagyszeben (szeptember 7–10.) és a TIFF Nagyvárad (szeptember 29. – október 1.).

AMI MÉG ÉRDEKELHET