Top 5 – Európa legjobb utcai édességei

Az öreg kontinens utcáit járva számos nyalánkságra akadhatunk – lássuk a legmenőbb, édes street foodokat!

Fotó: Pexels

Sósra édeset, édesre sósat? Örök körforgás, ami soha nem ér véget, főleg akkor, ha Európa utcáit barangoljuk be éppen. És ahogy azt már megszokhattuk, ahány ház, annyi szokás, így minden egyes nemzetnek megvan a maga „utcán majszolós" kedvence!

Canolli

Fotó: Getty Images

Ricottás krémmel töltött canolli

Ropogós tésztakéreggel borított édes ricotta, néhol pisztáciával, csokival vagy kandírozott gyümölccsel feldobva. A szicíliai konyha egyik legismertebb édességéről van szó, amely eredetileg a farsangi szezont fémjelezte, ma már azonban egész évben kedvünkre falatozhatunk belőle.


Churros

Fotó: 123rfChurros

A legtöbb európai nemzetnek megvan a maga fánkja, a spanyolok pedig különösen büszkék a saját változatukra. A számos utcai árusnál kapható, hosszúkás formában kisütött tésztarudacskákat nemcsak cukorba hempergetik, hanem forró csokoládészószt is kínálnak mellé a tunkoláshoz.


Stroopwafel

Fotó: 123rf

Stroopwafel, a holland gofri

Ha Amszterdam utcáin bolyongunk, semmiképp sem hagyhatjuk ki gofriszerű édességüket, amelynek eredete egészen a 18. századig vezethető vissza. A két vékonyabb ostyalap összeragasztására sűrű karamellszószt használnak, majd jellemzően kávé, kakaó vagy tea mellé fogyasztják.


Belga gofri

Fotó: 123rf

Kelt, belga gofri

Brüsszel különösen nehéz terep a diétázók számára, hiszen szinte minden sarkon találunk egy helyet, ahonnan a frissen sült édes tészta illata csábít. A tömör tésztából készült finomsághoz kérhető feltétek közül semmiképp se hagyjuk le a kiváló tejszínhabjukat.


Brioche con gelato

Fotó: Getty Images

Olasz édes szendvics: fagylalttal töltött briós

Bizarrul hangzik egy szendvics, amely édes zsemlébe töltött fagylaltból áll? Az ötlet csak elsőre tűnik képtelenségnek, hiszen az olaszoknak még ebből is sikerült egy imádni való fogást alkotniuk, amit – ha ez nem lenne elég – előszeretettel fogyasztanak reggelire.


AMI MÉG ÉRDEKELHET