Top 5 impozáns Loire menti kastély Franciaországban

A Loire völgyének középső szakasza Párizs után Franciaország második legfontosabb idegenforgalmi régiója – a fővárostól délre, mintegy kétórányi autóútra számos kastély várja a látogatókat.

Fotó: Pixabay

Az 1000 kilométeres Loire Franciaország leghosszabb folyója, a partján vagy a közelében pedig egymás után sorakoznak a szebbnél szebb kastélyok. Nehéz rangsorolni őket, de megmutatjuk a talán öt legszebbet és legfontosabbat!

Chambord

Fotó: Château de Chambord

Az impozáns Château de Chambord a legnagyobb a Loire mentén sorakozó kastélyok közül: építését I. Ferenc király rendelte el és lehetséges, hogy tervezésében Leonardo da Vinci is közreműködött. A 16. századi, reneszánsz stílusban épült kastélyban 426 szoba, 282 kandalló, 83 lépcső és mintegy 800 domborműves oszlop található. A kertje, illetve a palotát körülvevő parkerdő önmagában is külön látványosság, ahol az ösvényeken sétálva őzeket és szarvasokat láthatunk, vagy ahol csónakázhatunk az épülethez tartozó csatornarendszerben.

Chaumont-sur-Loire

Fotó: Pixabay

Chambord-tól mintegy 40 perces autóútra található a vonzó Château de Chaumont-sur-Loire, amely gyönyörű panorámát nyújt a Loire-völgyre. Maga az épület is rengeteg felfedeznivalót kínál, de az épületegyüttes legfontosabb attrakciója az április vége és november eleje között megtartott Nemzetközi Kertészeti Fesztivál. Egy adott téma alapján évente mintegy 30 különböző látványos kertet alakítanak ki a világ legnevesebb szakemberei – kertészek, tájépítészek, művészek és dizájnerek. A kastély, az istállók és a park egyben számos modern művészeti installáció otthona is.

Clos Luce

Fotó: Wikimedia

A kastély, ahol Leonardo da Vinci élete utolsó három évét töltötte. Számos érdekességet megtudhatunk a polihisztor művészről és tudósról, látogatható a műhelye és a hálószobája is, míg a Leonardo da Vinci Park és Kert bemutatja, miként inspirálta őt a természet. A 15. századi kastély körül kiállították néhány találmányát is. A Clos Luce 500 méterre található az impozáns Amboise királyi palotától, amellyel föld alatti alagút köti össze.

​Villandry

Fotó: Pixabay

Villandry az utolsó kastély, amelyet a reneszánsz idején húztak fel a Loire mentén, a legfőbb látványosságot pedig a kertjei jelentik. Parkját ugyanis a 20. század elején az akkori klasszikus angolparkból alakították vissza pompás reneszánsz kertté, ahol a katonás rendben sorakozó ágyásokban nemcsak virágokat, de számos fűszernövényt és zöldségfélét is találunk. Nyugodtan állíthatjuk: ez a világ legszebb konyhakertje!

​​ Château d’Ussé

Fotó: Pixabay

Grandiózus fehér épület elegáns tornyokkal, meglehetősen szabályos kertekkel és spirállépcsőkkel. Szinte teljes egészében látogatható, így felkereshetjük a szokatlan, nyolcszögletű pincéjét, a nagyterem gazdagon díszített mennyezetét és a 16-18. századi faliszőnyegeket. A tökéletesen gondozott kertek számos dekorációs elemmel és megannyi citrusfával büszkélkednek – a park a Versailles Palota kertjét is megálmodó Le Notre tervezőmunkáját dicséri.

AMI MÉG ÉRDEKELHET