Top 5 új gasztronómiai alapanyag 2022-ben – a lulótól az iruig

Ezeket az összetevőket azok a Michelin-ellenőrök ajánlják 2022-re, akik megszállottan kutatják az újdonságokat, a kulináris trendeket, mielőtt azok bekerülnének a köztudatba.

Fotó: 123rf

arts velünk egy változatos kulináris utazásra, és bővítsd ki a gasztro-szótáradat!

Habanada paprika

Ezt a hibrid paprikát 2014-ben Michael Mazourek növénynemesítő, egyetemi docens azért hozta létre, hogy csípősmentesen mutassa be a habanero paprika gyümölcsös és virágos ízét. A chilei paprikarajongó körökben sokféle édes habanerót termesztenek, de Mazourek évekig dolgozott azon, hogy egy teljesen új kulináris alapanyagot alkosson. A habanada paprikát összetett ízéről és cikkcakkos, szaggatott formájáról ismerhetjük meg. A szakácsok új kedvence édes és sós ételekben egyaránt szerepel, és óriási sikere van a vendégek körében.

Lulo

Fotó: Getty Images

A naranjilla vagy quitói narancs néven is ismert narancssárga gyümölcs Közép- és Dél-Amerikában honos, és hasonlóságot mutat közismert rokonával, a paradicsommal. Íze citrusos, leginkább a lime-éhoz hasonlítható, és a hagyományos kolumbiai italnak, a luladának fő összetevője, de más italok izésítésére is alkalmas. Hazájában a leveléből bort is készítenek, de a gyümölcsből lekvár és szirup is készül. A séfek gyakran párosítják főételekhez bazsalikomporral, fanyar ízélményt nyújtva.

Doenjang

Fotó: Pixabay

Ez az ízes szójababkrém a koreai konyha mindennapos alapanyaga. Bár sok tekintetben hasonlít a japán misohoz, a doenjang (ejtsd: töndzsang) más módszerrel készül. Lassan fermentálják, de az élelmiszeriparban létezik egy modern módszer is, amikor gombával és gabonával felgyorsítják a fermentálást. Az íze határozottabb, édesebb és kesernyésebb is a misoénál, lehginkább a kéksajthoz hasonlít. Koreában leginkább levesekhez, szószokhoz, rizses ételek ízének feldobásához használják, de például egy híres New York-i séf, Sungchul Shim zseniálisan alkalmazza a besamel szósz markánsabbá tételéhez.

Iru

Fotó: Instagram

Az iru bebizonyítja, hogy az umami (az ötödik íz, ami leginkább egy harmonikus sós ízként írható körül) nem kizárólag az ázsiai konyhák jellegzetessége. Ez az afrikai szentjánoskenyérből készült, gazdag, csípős összetevő a nigériai konyha egyik fő alapanyaga, ahol különféle levesekhez és ragukhoz adják. Elsőre talán kicsit furcsa lehet, hiszen igencsak erőteljes illatot áraszt, de remek ízt ad az ételeknek – érdemes kísérletezni vele. A merészebb szakácsok szívesen dobják fel vele a marhahúsos és a kagylós ételeket.

Bársonyszarv-tengeri moszat

Fotó: 123rf

Ezt a tengeri növényt intenzív óceán-íze és ruganyos textúrája miatt kedvelik az ínyencek. A hínár, más néven codium az Atlanti-óceán sekély vizeiben él, különösen az Ibériai-félsziget partjainál értékelik nagyra. Egy chicagói séf mester sós ízét használja a La Brújula márkájú tengeri ínyencségekből álló luxus konzerveinek finomításához. Ropogós, vajas pirított briós tetején, São Jorge sajtból és karfiolból készült krémmel tálalva készül a szárazföld és a tenger ízét ötvöző falat.

AMI MÉG ÉRDEKELHET