Eltűnőfélben lévő hagyományos mesterségek a nagyvilágból

Csempefestő, esernyőkészítő, üvegfújó, szőnyegcsomózó – egyre fogyatkoznak a különleges kézügyességet és a csak évtizedek alatt felgyülemlő tapasztalatot igénylő szakmák képviselői.

Fotó: Getty Images

Minden ország igyekszik őrizni a hagyományait és a tradicionális műhelyek nemcsak a termékeikből, de a turizmusból is élnek. Ám ez önmagában nem elég ahhoz, hogy vonzóvá tegyék a szakmát a fiatalok számára, így addig csodáljuk meg az eltűnőben lévő kincseket, amíg lehet.

Halászkosárfonás – Vietnám

Fotó: Instagram

A tradicionális vietnámi halászkosár aprólékos munkával készül, a cél, hogy a legkisebb halak is fennakadjanak benne. A kész eszközöket füstöléssel teszik ellenállóbbá.

Dobkészítés – Pakisztán

Fotó: Instagram

A színek és formák kombinációja végtelen, a fém, fa vagy cseréptestre általában kecskebőrt feszítenek.

Cserépedény-készítés – Mianmar

Fotó: Facebook

A kerámiaedények megformázását követően az ételtárolók, vázák és egyéb használati tárgyak hagyományos díszítést kapnak.

Üvegfúvás – Murano

Fotó: 123rf

Ehhez az ősi szakmához nemcsak elképesztő fizikum, de művészi kreativitás és kézügyesség is szükséges. Mivel a muranói lakberendezési tárgyak még mindig nagyon kelendőek és drágák, a Velence melletti üvegfúvóknál még nincs gond az utánpótlással.

Halászháló-javítás – Vietnám

Fotó: Facebook

A halászok nagyon megbecsülik a hálójavítókat, hiszen nekik köszönhetően nem kell drága új hálókat venni. Egy-egy nagyobb kiszakadt rész javítása napokig is eltarthat. A képen régi varrógépekkel varrják a hálót, de vannak, akik továbbra is kézzel végzik ezt a megterhelő feladatot.

Szőnyegcsomózás – Irán

Fotó: Instagram

A kézzel végzett csomózás miatt még egy kisebb szőnyeg is néhány hét alatt készül el, egy nagyobb, egész szobát betakaró szőnyeghez pedig hónapok kellenek.

Cipőkészítés – Egyiptom

Fotó: Instagram

Észak-Afrika a mamuszcipők otthona: lehet papucs vagy félcipő, de a vékony talp miatt az ősi lábbelik nem alkalmasak hosszabb menetelésre, sétára.

Hímzés – Peru

Fotó: Getty Images

Az Andok magasan élő népei ilyen színes kelméket szőnek és hímeznek, az alpaka-gyapjúból készült ruhák ráadásul nem csupán szépek, de melegen is tartják viselőjüket.

Csempefestés – Portugália

Fotó: Getty Images

Portugáliában járva mindenhol színes csempékkel díszített házakra, utcákra, sőt városrészekre bukkanhatunk. A díszes falak hagyományos technikával készülnek: a még máztalan csempéken ideiglenesen felragasztják a falra, ahol a művész összefüggő mintát vagy képet fest rájuk, majd ezt követően égetik ki és ragasztják fel véglegesen a falra a díszes csempéket.

AMI MÉG ÉRDEKELHET