5 trasee de drumeție care pot fi fatale chiar și pentru experimentați

Precauția este esențială.

Foto: Wikimedia


Cei mai mulți se gândesc la drumeții ca la o distracție relaxantă și plăcută, însă unele trasee sunt mult mai periculoase decât te-ai aștepta. Îți prezentăm cinci trasee de drumeție unde un pas greșit se poate încheia cu un dezastru, așa că până și excursioniștii experimentați trebuie să fie foarte atenți.

​Muntele Huashan - China

Foto: Wikimedia

China nu duce lipsă de atracții naturale, dar frumusețea nu este totul când vine vorba de unele dintre reperele țării, inclusiv Muntele Huashan, la sud-vest de Beijing, care este una dintre cele mai periculoase destinații din lume. Muntele Huashan figurează în top cinci al celor mai mari masivi montani ai Chinei și, cum multor călători le place să se supună provocărilor, numărul accidentelor nu este, din păcate, neglijabil. Există mai multe trasee de drumeție care șerpuiesc în jurul muntelui, cel periculos în cauză fiind "plimbarea pe scânduri" de pe versantul sudic. Cel puțin 100 de persoane pe an își pierd viața pe această trecătoare în ascensiune, care urcă 1.800 de metri, iar turiștii sunt obligați să semneze o declarație pe proprie răspundere înainte de a porni la drum.

Half Dome - SUA

Foto: Shutterstock

Parcul Național Yosemite din munții Sierra Nevada din California găzduiește una dintre cele mai riscante atracții turistice din lume. Cunoscută sub numele de Half Dome, este o rută de drumeție dificilă de 5 kilometri, până la vârful de 1.500 de metri înălțime. Cea mai periculoasă secțiune este cea aproape verticală de sub vârf, care are o lungime de aproximativ 120 de metri și este adesea alunecoasă din cauza precipitațiilor. Zeci de decese au loc în fiecare an pe stâncile de pe Half Dome, un număr semnificativ dintre ele pe această secțiune alunecoasă.

Traseul Kokoda - Papua Noua Guinee

Foto: Shutterstock

Traseul Kokoda, care se întinde pe aproape 100 de kilometri de-a lungul coastei de est din Papua Noua Guinee, este atât de îngust încât nu încap două persoane una lângă alta. În Al Doilea Război Mondial a fost locul unei confruntări din 1942 între japonezi și forțele aliate, în principal australiene. La o altitudine de aproximativ 2.000 de metri, traseul poate fi parcurs în medie în 4-12 zile, dar localnicii experimentați îl pot parcurge în maxim trei zile. Cu toate acestea, furtunile și căldura pot face călătoria foarte dificilă, ca să nu mai vorbim de potențialul de boli tropicale.

​Stâncile Moher - Irlanda

Foto: Shutterstock

Stâncile Moher, pe coasta de est a Irlandei, reprezintă una dintre principalele atracții naturale ale țării. Stâncile sunt compuse în principal din roci sedimentare și gresie și sunt renumite pentru abundența de păsări, aproximativ 30.000 de exemplare din 29 de specii având cuiburile pe stâncile abrupte. Deși este o imagine minunată să privești păsările odihnindu-se, nu merită să te apropii prea mult de margine, deoarece ai putea cădea cu ușurință, chiar și când vremea nu este potrivnică.

​Muntele Washington - SUA

Foto: Shutterstock

Cu o altitudine de aproape 2.000 de metri, Muntele Washington, situat în extremitatea nord-estică a Statelor Unite, nu poate fi considerat cel mai înalt munte din lume, dar mulți oameni sunt surprinși de numărul de accidente mortale care au fost legate de acesta. Motivul este vântul extrem de intens, care deține recordul mondial pentru cele mai puternice vânturi de pe un munte. Cum pot atinge chiar și peste 370 km/h, merită să fii foarte atent atunci când faci drumeții în acel loc.

AMI MÉG ÉRDEKELHET