Plănuiești o călătorie lungă cu trenul în 2024? Acestea sunt cele mai bune gări din Europa de Vest

Elveția este țara care găzduiește cea mai bună gară din Europa de Vest.

Foto: Shutterstock

Aeroporturile din Europa sunt clasate în mod regulat de la cel mai bun la cel mai rău pentru a-i ajuta pe călători să facă alegeri în cunoștință de cauză. Având în vedere că numărul călătoriilor cu trenul este în creștere, a sosit momentul să aflăm care sunt gările europene care oferă cea mai bună experiență de călătorie. De la conexiuni la întârzieri, Indexul Anual al Gărilor Europene analizează cele mai mari 50 de gări din Europa de Vest în funcție de volumul de pasageri. Iată care sunt cele mai bune – și cele mai slabe – stații de cale ferată pentru confortul pasagerilor din Europa în 2023.

Indexul Anual al Gărilor Europene clasifică 50 de gări importante în funcție de experiența de călătorie pe care o oferă. Compilat de grupul de protecție a consumatorilor - Consumer Choice Center - acesta atribuie puncte pentru timpii de așteptare, întârzierile și legăturile de transport, atât la nivel local, cât și pentru continuarea călătoriei cu trenul.

De asemenea, ia în considerare ofertele de bilete, orele de funcționare a caselor de bilete și disponibilitatea informațiilor, alături de serviciile din stație - cum ar fi sălile de așteptare, magazinele și restaurantele - accesibilitatea, aplicațiile pentru smartphone-uri, wifi-ul gratuit și disponibilitatea serviciilor de transport, cum ar fi Bolt și Uber.

​Care este cea mai bună gară din Europa de Vest?

Foto: sbb.ch

Zürich Hauptbahnhof

După ce a preluat coroana în 2022, Zürich Hauptbahnhof din Elveția rămâne pe primul loc în ceea ce privește confortul pasagerilor, obținând 102 puncte. Stația a obținut un punctaj deosebit de bun în ceea ce privește timpul de așteptare, cu o medie de un minut, în timp ce doar 3% dintre trenuri au avut întârzieri.

Foto: Shutterstock

Berlin Hauptbahnhof

Deși a intrat în clasament abia în acest an, Vienna Hauptbahnhof din Austria a aterizat direct pe locul al doilea, obținând un punctaj foarte bun la serviciile din stație, călătoriile ulterioare și accesibilitatea. Berlin Hauptbahnhof din Germania ocupă locul al treilea, pe care îl împarte cu o altă intrare din Elveția - Berna - urmată de Utrecht Centraal din Olanda.În top 10 se mai află Frankfurt Hauptbahnhof din Germania, Napoli Centrale din Italia, Amsterdam Centraal din Olanda, Gare de Lyon din Paris, Franța, Oslo Central Station din Norvegia și Vienna Meidling din Austria.

Care este cea mai proastă gară din Europa de Vest?

Foto: Pixabay

Bremen Hauptbahnhof

Printre cele mai aglomerate gări din Europa, Bremen Hauptbahnhof din Germania a obținut cel mai mic punctaj pentru confortul clienților, cu doar 39 de puncte. Pe penultimul loc se află München-Pasing din Germania. Țara continuă să se descurce prost, cu Berlin Zoologischer Garten, Berlin-Gesundbrunnen și Berlin Ostkreuz, de asemenea, în ultimele cinci locuri, în ciuda faptului că principala gară din capitala sa se află în primele cinci locuri. Acest lucru se datorează în principal întârzierilor și timpilor de așteptare foarte mari, dar și biletul de tren subvenționat de 9 euro din Germania joacă un rol important. Ultimele 10 stații din clasament au fost Essen Hauptbahnhof din Germania, Birmingham New Street din Regatul Unit, Châtelet-Les Halles și Haussmann Saint-Lazare din Paris, Franța, Helsinki Central din Finlanda și Firenze Santa Maria Novella din Italia.

AMI MÉG ÉRDEKELHET