Tunelul gigantic de sub Cascada Niagara a fost în sfârșit deschis

Cascada de la granița dintre Statele Unite și Canada oferă vizitatorilor o nouă experiență – într-o structură veche.

Cascada Niagara, una dintre cele mai populare destinații turistice din Canada și Statele Unite, oferă acum o nouă experiență: sub cascadă a fost deschis un tunel de 670 de metri. Tunelul face parte din vechea centrală hidroelectrică ce funcționa acolo. Clădirea are o vechime de mai bine de un secol, dar abia recent și-a deschis porțile vizitatorilor.


Foto: Niagara Parks

Tunelul permite turiștilor să se bucure de o vedere panoramică a cascadei de pe un loc de belvedere de pe malul râului Niagara.

Când ajungem la intrare, trebuie să coborâm în tunel într-un lift de sticlă, la 54 de metri sub nivelul solului. Acolo putem privi de aproape ingeniozitatea cu care în 1901 s-a construit centrala hidroelectrică esențială pentru dezvoltarea Statelor Unite și a Canadei. De ce este importantă această centrală? Între 1905 și 2006, centrala hidroelectrică construită pe râul Niagara a deviat apa râului către zonele industriale regionale, alimentând generatoare electrice, iar energia hidroelectrică a ajutat ca Buffalo din apropiere să devină cunoscut sub numele de Orașul Luminilor (City of Lights). Tunelul de aproape opt metri înălțime și șase metri lățime este o priveliște unică. Dacă am cumpărat un bilet pentru centrala electrică, îl putem folosi și pentru a intra cu el în tunel.

Foto: Niagara Parks

Uriașa cascadă care se întinde între Canada și Statele Unite este formată din două părți. Cele două secțiuni principale sunt separate de Insula Caprei: Cascada Potcoavă se găsește în partea canadiană a graniței, iar Cascada Americană în partea americană. Tot în partea americană putem descoperi cascada mai mică Vălul Miresii, separată de continent de Insula Luna.

Cascada are 51 de metri înălțime pe partea canadiană și doar 21-30 de metri înălțime pe partea americană.

Indienii nativi au numit uriașa cascadă Apă Tunătoare, iar numele nu este deloc o exagerare, deoarece sunetul cascadei se aude de la zeci de kilometri distanță – motivul fiind debitul imens de apă. La un nivel ridicat al apei, 168.000 de metri cubi de apă cad în jos pe Cascada Niagara în fiecare minut.

AMI MÉG ÉRDEKELHET