A rendszeres túrázás megváltoztatja az életedet – de miért és hogyan?

Íme, néhány meggyőző érv, hogy miért érdemes kimozdulnod a szabadba – akár még nagy melegben is!

Fotó: Shutterstock

Akár a magashegyi csúcsok megmászásáról van szó, akár egyszerűen csak a kert végében kezdődő dombokon sétálsz egy kiadósat, a túrázás az egyik legjobb módja annak, hogy kiszakadj a mindennapokból és egy kicsit visszatalálj az anyatermészethez. Próbálj havonta legalább két, legalább néhány órás túrázást beilleszteni az életedbe és rögtön érezni fogod a pozitív hatásokat magadon!

Fotó: Shutterstock

JÓT TESZ A SZÍVNEK

Tekintettel arra, hogy a szívbetegség a vezető halálozási ok mind a nőknél és a férfiaknál a világ számos országában – ahogyan nálunk is – , mindent meg kell tenni a visszaszorítására. Erre kiváló alternatíva a túrázás, mivel csökkenti a rossz- és növeli a jó koleszterinszintet. Sőt, többnyire javítja a vérkeringést is, csökkentheti vagy megelőzheti a magas vérnyomást, korrigálja a szívműködést és mérsékelheti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Ha mindezt ráadásul meredek utakon és egy közepesen nehéz hátizsákkal teszed, növeli ezeket a szervezetedre irányuló jótékony hatásokat. Egy tornatermi hagyományos kardió edzés sokkal kevésbé stresszoldó és hangulatjavító, mint egy intenzív kirándulás a szabadban.

CSÖKKENTI A SZORONGÁST

Túrázás során jellemző a „mindfullness” állapot megélése, vagyis a valós időben jelenlét, ha ráadásul a tempó megtartására koncentrálsz, az oly mértékben kényszerít összpontosításra, hogy kevés időd marad azon morfondírozni, milyen melóval vagy elmaradva, vagy mit kellene mondanod a holnapi meetingen. Ha sikerül ráhangolódnod a körülölelő természetre, csökkenhet a hétköznapi szorongásod. A ráhangolódás legjobb módja, ha a túra során minden érzékszervedet használod, és csak arra koncentrálsz, hogy milyen érzés a friss levegő az arcodon, a levelek susogó hangja, és hogy mindent körül leng a harmónia.

KALÓRIÁT ÉGET

Fotó: Shutterstock

Egy hosszabb, hegyen-völgyön át vezető túra alkalmával a tested különböző kihívásoknak van kitéve, más-más izomcsoportot használsz és különböző intenzitással. Ez tökéletesen megfelel egy intervall-edzés alapjának: a csúcsra felérés közben intenzívebb az oxigén-csere, és az energia-befektetés, de amikor felértél, vagy épp aláereszkedsz, akkor pihenőszakasz következik. És mivel a túrázás automatikusan beépíti ezeket az intervallumokat, ez egy hatékony kardió edzés típus, ami hozzásegít a kalória elégetéséhez. Egy óra hegyi túrával 75 kg-os testsúly mellett 600 kcal-t lehet elégetni.

ÖSSZHANGBA HOZ A TERMÉSZETTEL

Amikor olyan sebességgel haladsz túrázás közben, amilyen sebességre „tervezték" a testet és az elmét – óránként 3-5 kilométer/óra között –, akkor lépést tartasz a természetes környezet nyugodt ritmusával, és ezáltal jobban összhangba kerülsz a körülötted lévő világgal.

Emellett a modern kényelemtől való távolmaradás nagy tanítómester.

Megismerkedhetsz a vadon élő állatokkal, megtanulhatod azonosítani fafajokat, növénytípusokat, de kihívást jelenthet a tűzgyújtás egy átnedvesedett erdőben is. Miközben csak egy hátizsákkal a hátadon élvezed a bolygó szépségét, könnyen észreveheted azt is, hogy valójában milyen kevés dologra van szükséged az életben.

AMI MÉG ÉRDEKELHET