O limbă veche de mai bine de o mie de ani pe cale de dispariție

Se încearcă salvarea unei limbi grecești antice, vorbită de doar câteva mii de oameni.

Foto: Wikimedia


În ciuda tuturor dificultăților, limba romeika a reușit să supraviețuiască până în secolul XXI, dar oamenii de știință se tem acum că ar putea dispărea în curând fără intervenție. În prezent, doar câteva mii de persoane din satele de munte din Turcia folosesc în mod activ această limbă, așa că vorbitorii de romeika sunt încurajați să încerce să salveze dialectul pe cale de dispariție prin intermediul unor cursuri online.

Lingviștii sunt îngrijorați de faptul că una dintre cele mai vechi limbi supraviețuitoare din lume, romeika, derivat din greaca antică, este din ce în ce mai mult pe cale de dispariție. Limba este deja vorbită de doar câteva mii de persoane în așezările muntoase din nord-estul Turciei, iar conservarea ei nu este cea mai ușoară sarcină, deoarece romeika este o limbă exclusiv orală, fără formă scrisă. Într-o perioadă (secolele XV-XIX) în care regiunea se afla din ce în ce mai mult sub influența Imperiului Otoman, majoritatea oamenilor au trecut la limba turcă. Cu toate acestea, unele comunități musulmane din apropierea orașului Trabzon au reușit să păstreze limba până de curând.

"Convertirea la islam în Asia Mică a fost în general însoțită de trecerea la turcă, dar comunitățile din văi și-au păstrat romeika. Acestea au reușit să păstreze unele trăsături arhaice din cauza islamizării, în timp ce comunitățile creștine vorbitoare de greacă s-au apropiat de greaca modernă, mai ales ca urmare a școlarizării pe scară largă care a avut loc în secolele XIX și XX", explică Ioanna Sitaridou, lingvist la Universitatea din Cambridge. Acest lucru face din această limbă o legătură vie cu lumea greacă antică: lingviștii au identificat în ea trăsături care arată că romeika are mai multe în comun cu limba lui Homer decât cu greaca modernă. Romeika este un descendent direct al grecii elenistice, spre deosebire de greaca modernă, al cărei strămoș este greaca medievală.

CITEȘTE ȘI ASTA! TOP 5 DULCIURI TURCEȘTI – CARE ESTE PREFERATUL TĂU?

www.youtube.com

Archaic Greek in a modern world
Ioanna Sitaridou și-a petrecut ultimii 16 ani studiind romeika și acum lucrează pentru a salva limba.

Ea a petrecut o parte din acest timp în zona Trabzon, în compania vorbitorilor, dintre care majoritatea au peste 65 de ani. De aceea, există temerea atât de mare că limba va dispărea definitiv. Deși o mână de tineri o învață deja, este îndoielnic dacă acest lucru va fi suficient pentru a se asigura că romeika va supraviețui schimbării generației următoare. În orice caz, pentru a o păstra, Sitaridou a creat o platformă numită Crowdsourcing Romeyka, unde oamenii pot încărca materiale audio în limba romeika.

AMI MÉG ÉRDEKELHET