Ture cu bicicleta în România – 4 trasee

Indiferent cum este drumul, scurt sau lung, asfaltat sau nu, pe teren plat sau peste dealuri, dacă sunteți pasionați de ciclism, noi vă recomandăm cele mai frumoase trasee din ţară.

Foto: Pexels


PE DOUĂ ROŢI LA VORONEŢ

  • Punct de plecare: Păltinoasa
  • Distanță: 28 km
  • Teren: 48% asfalt, 27% macadam, 25% drum forestier

Dintre mănăstirile din Moldova aparținând Patrimoniului Mondial UNESCO, una dintre cele mai cunoscute este cea de la Voroneț, pe care o putem vizita și cu bicicleta într-un tur de greutate medie. Plecarea se face din localitatea Păltinoasa în direcția sudică pe drumul 177C, iar după cca 9 km, înainte de Pensiunea Bucovina, se ia la dreapta pe drumul forestier Mamuca. Urcând pe munte, se ajunge la Voroneț pe un drum abrupt, dar practicabil cu bicicleta, până la drumul 177D, apoi la mănăstire. De aici se pornește către nord până la Gura Humorului, de unde se încheie circuitul pe drumul județean 17 până la Păltinoasa.

Foto: Unsplash

CIRCUITUL AZUGA

  • Punct de plecare: Azuga
  • Distanță: 34 km
  • Teren: 55% asfalt, 17% macadam, 28% drum forestier

Zona Azuga, Bușteni și Predeal atrage turiști atât iarna cât și vara, iar cicliștii vor găsi exact ceea ce caută în împrejurimi. Circuitul de cca 6 ore este relativ ușor, cu toate că diferența de nivel este de 560 metri. Peisajul romantic este absolut încântător. Din Azuga se pornește în direcția Predealului pe DN 1, după care se ia la stânga pe drumul județean 73A. Aproape de vârful Pârâul Rece se face din nou la stânga pe drumul forestier, continuând traseul pe lângă cabana Diham. Drumul forestier se îngustează, șerpuind când în amonte, când în pantă până la intersecția de la Pichetul Roșu. De aici se merge pe traseul marcat cu triunghi roșu în direcția Poiana Costilei și Bușteni, până la intersecția cu DN 1. Pe șoseaua națională se ia la stânga, spre Azuga pe direcția nordului. O dată ce am ajuns aici, cu siguranță ne vom opri pentru a fotografia peisajele incredibile!

TRASEUL ALBASTRU DIN ŢARA LĂPUŞULUI

  • Punct de plecare: Târgu Lăpuş
  • Distanţă: 45 km
  • Teren: 44% asfalt, 38% macadam, 18% drum forestier

Ţara Lăpuşului din sudul Maramureşului oferă itinerarii potrivite amatorilor de turism pe două roţi. Călătorind cu bicicleta pe Traseul Albastru (marcat continuu cu „C"-ul vopsit în culoarea albastră), de dificultate medie, veţi putea descoperi biserici şi mănăstiri izolate, lacuri, păduri şi păşuni, uliţe de ţară şi gospodării tradiţionale. Pornim din „capitala" regiunii, Târgu Lăpuş pe drumul 188 spre Baia Mare, după care o luăm la dreapta pe drumul 171E, spre Dumbrava. Părăsind localitatea, cotim spre stânga la prima bifurcație cu un drum cu macadam. Urcuşurile mai grele sunt compensate de priveliştea oferită de Muntele Şatra sau Lacul Dobricelu. Urmează urcarea spre mănăstirea Şatra pe un drum forestier, iar după ce traversăm Pârâul Izvorul, deja suntem pe drumul de întoarcere în direcţia localităţii Cupșeni, de unde revenim pe asfalt spre Rogoz, satul care găzduieşte o biserică de lemn - parte din patrimoniul mondial UNESCO. Din Rogoz o luăm înapoi spre Târgu Lăpuş pe drumul 109F.

Foto: Pexels

BUCLA CĂLDĂRUŞANI

  • Punct de plecare: Mănăstirea Căldăruşani
  • Distanță: 59 km
  • Teren: 55% asfalt, 17% macadam, 28% drum forestier

O tură frumoasă la nord-est de Bucureşti. Este un traseu destul de lung, dar pentru că nu oferă provocări speciale, poate fi parcurs şi de bicicliştii fără experienţă notabilă. Traseul începe lângă mănăstirea de pe malul Lacului Căldăruşani şi trece prin mai multe sate de câmpie înainte de a urma râul Prahova şi câteva lacuri din zonă. De la mănăstire pornim pe drumul 101C spre Lipia, unde o luăm la dreapta pe 101B spre Nuca, trecând şi peste râul Ialomiţa. În Nuca o luăm la stânga pe drumul 10B, spre Merii Petchii, unde revenim pe 101B în direcţia localităţii Răduleşti (fosta Brazii) de pe malul Prahovei. Aici o luăm la dreapta (tot pe 101B) spre Maia, după care la stânga, în direcţia satului Adâncata. La intersecţia cu drumul 201A ne îndreptăm spre Patru Fraţi, după care o luăm la dreapta pe drumul 101 şi traversăm din nou râul Ialomiţa. Partea sudică a traseului ne duce prin mai multe localităţi până ce revenim la Lacul Căldăruşani şi facem dreapta pe drumul 101C, spre mănăstire.

AMI MÉG ÉRDEKELHET