Contribuția turismului la PIB a depășit nivelurile anterioare pandemiei doar într-o singură țară din UE

În 2022, contribuția turismului la PIB a rămas sub nivelurile pre-pandemice în UE, cu excepția unei singure țări.

Femeie pe litoral
Foto: Shutterstock

Potrivit Statista, Croația este singurul stat membru al UE al cărui sector turistic a reușit să se redreseze în urma pandemiei COVID-19. În plus, contribuția sectorului la PIB în 2022 a depășit nivelul de dinaintea pandemiei, ceea ce este unic, relatează SchengenVisaInfo.comcu privire la statisticile economice de anul trecut. Sectorul turismului a reprezentat aproape 26% din PIB-ul Croației.

Foto: Shutterstock

Zagreb

Din punct de vedere al contribuției la PIB, nici turismul din Grecia și Portugalia nu s-a descurcat rău în 2022, reprezentând 18,5%, respectiv 15,8% din PIB. Turismul joacă un rol crucial în multe economii europene, dar Grecia, Portugalia și Spania sunt cele mai dependente de acest sector. În timp ce pentru majoritatea țărilor, turismul reprezintă până la 8% din indicator, pentru Spania sectorul a reprezentat 13,6% din PIB în 2022. Cu toate acestea, importanța domeniului poate fi observată și în Malta și Cipru, prima contribuind cu 12, 6%, iar cea de-a doua cu 12,2% din PIB.

În Italia, turismul a contribuit cu 10, 2% la PIB.

Multe țări din UE s-au descurcat mai prost.De exemplu, în Finlanda, Suedia, Ungaria, Bulgaria și Letonia, turismul a contribuit între 6 și 8 procente la PIB. Iar Danemarca, România, Belgia, Slovacia, Lituania, Republica Cehă, Polonia și Irlanda nu au atins nici măcar 6 procente. Cea mai slabă performanță dintre statele membre ale UE a avut-o Irlanda, unde turismul a contribuit cu doar trei procente la PIB.

AMI MÉG ÉRDEKELHET