De ce ripostează dur locuitorii unui celebru oraș spaniol împotriva turismului excesiv?

EuroNews a realizat un reportaj amplu despre rezistența localnicilor din Málaga împotriva turismului excesiv. Dar oare de ce sunt revoltați rezidenții acestei localități dar și ai altor orașe populare din Spania?

Foto: Unsplash


Milioane de turiști vizitează în fiecare an Costa del Sol și Málaga, una dintre cele mai populare destinații ale sale. Localnicii spun că e ”destul!”, astfel încât centrul orașului spaniol a fost „decorat” cu un val de autocolante, lipite pe pereți și pe uși, care le spun vizitatorilor ce cred locuitorii despre ei. Dacă te plimbi pe străzile din Málaga, vei vedea aceste inscripții, de la destul de blândul "aceasta a fost casa mea" (antes esta era mi casa) și "acesta a fost centrul orașului" (antes esto era el centro) până la "pute de turiști" (apestando a turista). Dar de ce sunt localnicii din Málaga atât de furioși pe turiști?

Costa del Sol din Spania, unde se află orașul Málaga, este extrem de popular printre turiști de ani de zile.

În 2023, a fost vizitat de un număr record de 14 milioane de turiști din Spania și din străinătate - și un număr destul de mare de vizitatori au decis să facă din oraș casa lor. Datele recente ale Institutului Național de Statistică al Spaniei (INE) arată că opt din 10 rezidenți noi care se mută în Málaga sunt în prezent străini. Cu toate acestea, nu sunt doar oamenii de rând care schimbă fața orașului. Aproximativ 630 de companii de tehnologie, inclusiv Google, și-au deschis birouri în Málaga, transformând orașul într-un cvasi-Silicon Valley al Europei. Acest lucru are ca efect secundar atragerea a mii de lucrători internaționali la distanță și nomazi digitali, atrași de combinația captivantă a unui mediu de lucru plăcut și a unui climat cald. Cu toate acestea, localnicii din Málaga consideră că este de ajuns, crezând că sunt excluși și înstrăinați de propriul oraș natal.

Foto: Shutterstock

MÁLAGA

Dani Drunko, conduce un bar foarte frecventat în Málaga, numit Drunk-O-Rama. El a lansat "inițiativa autocolantului", prin care a imprimat și a afișat în oraș frazele împotriva turismului, oferite de clienții obișnuiți ai barului. Vorbind pentru un ziar local Diario Sur, Drunko a explicat că a început campania după ce, aparent, a fost "dat afară" din casa în care a locuit timp de un deceniu. El a susținut că proprietarul a refuzat să negocieze chiria sau chiar să-i vândă proprietatea.

Motivul? Voia să o transforme într-o închiriere pe termen scurt pentru turiști.

"Centrul orașului Málaga se îndreaptă spre declin de mult timp, atât de mult încât, dacă, de exemplu, se strică ceva în barul meu, nu am un magazin de scule la îndemână pentru a cumpăra ceva, deoarece turistul care vine nu are nevoie să cumpere șuruburi", a declarat Drunko. În noiembrie anul trecut, un reporter local pentru site-ul de știri The Local Spain a raportat că Málaga este "cu siguranță mai aglomerată decât înainte în afara sezonului", confirmând în același timp existența de casete cu lacăte «pentru închirieri turistice» peste tot și comentând că prețurile restaurantelor au înregistrat creșteri uriașe în ultimele luni.

Foto: Shutterstock

INSULELE CANARE

Ce alte destinații spaniole mai luptă împotriva turismului excesiv?

La începutul lunii martie, în Insulele Canare au apărut graffiti care le ordonau turiștilor să "plece acasă". Una dintre cele mai populare insule, Tenerife, a declarat recent o situație de urgență privind apa. Acest lucru a pus și mai mult gaz pe foc pentru localnici, deoarece unele zone turistice de acolo folosesc de până la șase ori mai multă apă decât zonele rezidențiale, punând presiune asupra rezervelor esențiale pentru apa potabilă și agricultură.

În august anul trecut, pe insula Mallorca, rezidenții au montat pancarte false de-a lungul mai multor plaje, pe care scria: "Atenție la meduze periculoase" și "Atenție, căderi de pietre". Toate scrise în limba engleză, panourile conțineau, de asemenea, cu litere mai mici, explicații în limba catalană care îi informau pe localnici că avertismentele nu sunt reale. În schimb, textul scria: "problema nu este o cădere de pietre, ci turismul în masă" și "plajă deschisă, cu excepția străinilor (guiris) și a meduzelor".

Totuși, turismul excesiv nu este o problemă doar în teritoriile spaniole.

Foto: Shutterstock

AMSTERDAM

Multe națiuni europene au pus în aplicare taxe turistice, inclusiv Veneția, care a interzis, de asemenea, navelor de croazieră să intre în sistemul său de canale, aflat în pericol. În Amsterdam, autoritățile și localnicii deopotrivă încearcă de luni de zile să încurajeze turiștii bețivi - majoritatea britanici - să stea departe, iar în Kyoto, Japonia, unele străzi au fost închise pentru a se asigura că orașul nu devine un "parc tematic". Hawaii se află pe listele de dorințe ale multor persoane, dar continuă să se lupte cu lipsa lucrătorilor din industria ospitalității, cu drumurile aglomerate și cu timpii de așteptare de 90 de minute la restaurant, în timp ce turiștii continuă să sosească în număr mare. În timp ce problema pare a fi una globală, Spania este cea care conduce lupta. Anul trecut, în Barcelona, pe un graffiti scria: "Scuipăm în berea voastră. Noroc!" - Cu toate acestea, turiștii continuă să se adune acolo...

AMI MÉG ÉRDEKELHET