Turismul din România, în ascensiune clară

INS: sosirile în structurile de primire turistică au crescut cu 10,5% anul trecut.

Foto: Shutterstock


Sosirile înregistrate în structurile de primire turistică din România anul trecut au însumat 13,65 milioane persoane, în creştere cu 10,5% faţă de anul 2022, 84,6% fiind sosiri ale turiştilor români, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică.

Înnoptările înregistrate în structurile de primire turistică, inclusiv apartamente şi camere de închiriat, în aceeaşi perioadă, au însumat 29,17 milioane, în creştere cu 9,8% faţă de cele din anul precedent. Din numărul total de înnoptări, înnoptările turiştilor români în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au reprezentat 84,7%.

Durata medie a şederii în anul 2023 a fost de 2,1 zile, atât la turiştii români, cât şi la turiştii străini.

Potrivit INS, sosirea unui turist se înregistrează când o persoană este înscrisă în registrul structurii de primire turistică cu funcţiune de cazare turistică, pentru a fi găzduită una sau mai multe nopţi. În fiecare structură de primire turistică cu funcţiune de cazare turistică se socoteşte o singură sosire pe turist, indiferent de numărul de înnoptări rezultate din şederea sa neîntreruptă.

Foto: Shutterstock

Pe judeţe, numărul de sosiri ale turiştilor în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare a înregistrat valori mai mari în Municipiul Bucureşti (1,83 milioane persoane), Constanţa (1,57 milioane persoane) şi Braşov (1,51 milioane persoane) iar înnoptările turiştilor în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare (inclusiv apartamente şi camere de închiriat) au înregistrat valori mai mari în Constanţa (5,20 milioane), Municipiul Bucureşti (3,62 milioane) şi Braşov (2,85 milioane).

Pe ţări, cele mai multe sosiri ale turiştilor străini cazaţi în structurile de primire turistică au provenit din Germania (218.300 persoane), Italia (186.700 persoane) şi Israel (150.500 persoane). Sosirile vizitatorilor străini în România, înregistrate la punctele de frontieră, au fost în anul 2023 de 14,78 milioane persoane, în creştere cu 16,4% faţă de anul 2022. Pe de altă parte, plecările vizitatorilor români în străinătate, înregistrate la punctele de frontieră, au fost de 19,45 milioane persoane, în creştere cu 12,6% comparativ cu anul 2022.

AMI MÉG ÉRDEKELHET