5 sate frumoase din Europa, dacă te-ai săturat de agitația orașului

Dacă preferi să eviți aglomerația sau cozile, aceste mici sate reprezintă o alternativă excelentă la marile orașe.

Satul Lerici din Italia
Foto: Shutterstock

Organizația Mondială a Turismului a ONU (UNWTO) are ca obiectiv principal promovarea dezvoltării sustenabile și sporirea impactului pozitiv al turismului. Premiul pentru cele mai bune sate turistice, înființat în urmă cu doi ani, a fost creat de organizație pentru a crește gradul de conștientizare a rolului turismului în dezvoltarea rurală. Dacă dorești să planifici vacanțe în destinații mai puțin cunoscute, câștigătorii premiului Best Tourism Villages sunt alegerea perfectă pentru tine.

Lerici, Italia

Foto: Unsplash

Satul Lerici, situat pe malul mării, se află la doar câteva ore de mers cu mașina de Genova, fiind renumit pentru casele sale colorate. Dar economia albastră locală este cea care a meritat recunoașterea UNWTO. Economia albastră se caracterizează prin faptul că nu produce deșeuri, nu emite substanțe nocive, creează noi locuri de muncă și folosește resursele locale pentru a satisface nevoile de bază.

Ordino, Andorra

Foto: Shutterstock

Situată între Spania și Franța, Andorra este una dintre cele mai mici țări din Europa, cu mai puțin de 80.000 de locuitori. O așezare medievală din înalții Pirinei, Ordino este plină de case de piatră pitorești, iar locația sa o face o destinație bună pentru drumeții. De asemenea, aici se află stațiunea de schi Ordino Arcalís, o alternativă excelentă pentru pasionații de sporturi de iarnă.

Şirince, Turcia

Foto: Shutterstock

Situată pe un deal, la 12 kilometri vest de orașul istoric Efes din Turcia, Șirince a fost cândva sub dominație grecească și încă își păstrează istoria elenistică. Străzile înguste ale localității, înconjurate de podgorii, plantații de măslini și pomi fructiferi, sunt interzise mașinilor, așa că vei da adesea peste localnici călare.

Sortelha, Portugalia

Foto: Shutterstock

Satul Sortelha, situat în partea de est a Portugaliei, a reușit să păstreze o atmosferă medievală. Unul dintre cele mai bune exemple de arhitectură renascentistă este castelul din secolul al XIII-lea, dar și vechea biserică catolică ne duce înapoi în timp.

Sankt Anton am Arlberg, Austria

Foto: Unsplash

Situat între poalele Alpilor, în provincia Tirol, Sankt Anton am Arlberg se află la poarta de intrare în zona de schi Arlberg. Iar când vine vorba de sporturi de iarnă, nu ai putea alege o destinație mai bună decât satul cunoscut ca fiind leagănul schiului alpin. Este locul care a fost pionierul acestui sport și poți învăța totul despre el la muzeul local - care se întâmplă să fie găzduit într-o cabană de schi din lemn.

AMI MÉG ÉRDEKELHET