O minune din Transilvania – Turnul cu Ceas din Sighișoara

Pe lângă faptul că se înalţă impozant deasupra Sighișoarei, Turnul cu Ceas este și un testament spectaculos al meșterilor locali și a trecut, împreună cu așezarea, prin numeroase încercări.

Foto: 123rf

Din anul 1999, oraşul vechi al Sighișoarei face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO, datorită faptului că are clădiri medievale care au rămas aproape intacte. Acest lucru poate fi considerat o mică minune, deoarece orașul n-a fost scutit de suferințe de-a lungul secolelor: pe lângă epidemiile de ciumă și incendii, a trecut și prin câteva asedii.


Foto: 123rf

Zona a fost populată, la mijlocul secolului al XII-lea, de către regele maghiar Géza al II-lea, cu sași, care au definit apoi timp de secole imaginea Sighișoarei.

Artizanatul lor a făcut celebru orașul.

Mai întâi meșterii în bronz, dulgherii și pietrarii, mai târziu industria pânzei, ceramicii și sticlei. Breslele fondate de meșterii sași au contribuit și la apărarea orașului cu dezvoltare rapidă, ei întreținând și păzind bastioanele și unele părți din ziduri. Turnul cu Ceas ridicat în secolul al XIV-lea a constituit însă o excepție – acesta fiind în grija consiliului local, deoarece până în1556 a fost și sediul acestuia. În plus, edificiul a funcționat și ca depozit de muniție, arhivă și trezorerie. Girueta în formă de cocoş din vârful turnului cu o înălțime de 34 metri se vede din orice punct al orașului – potrivit localnicilor, când se întoarce spre vest, va ploua în scurt timp…

Foto: 123rf

Turnul considerat simbolul Sighișoarei, care este și poarta principală a cetății, și-a câștigat forma actuală la începutul secolului al XVI-lea, iar primul orologiu, de la care îi vine numele, a fost instalat în 1604. Ceasul cu piese de lemn a fost schimbat în 1648 cu mecanismul lui Johann Kirschel. Ceasul fabricat de el are două cadrane, unul îndreptat spre oraș, iar celălalt spre cetate. În cabinele de lângă cadrane se găsesc figurinele care se schimbă la bătaia ceasului. Dinspre cetate se văd statuetele simbolice ale Păcii, Justiţiei și Dreptății, respectiv ale Zilei și Nopții, iar spre oraș apar statuete ale zeilor romani, care personifică zilele săptămânii: Diana (luni), Marte (marți), Mercur (miercuri), Jupiter (joi), Venus (vineri), Saturn (sâmbătă) și Soarele (duminică).

Foto: 123rf

Chiar dacă figurile au rămas, ceasornicul este schimbat: cel actual a fost realizat în 1906 în Elveția.

Mecanismul poate fi văzută de oricine, Turnul cu Ceas schimbându-și din nou funcția în 1899: atunci a fost inaugurat muzeul deschis și azi, în care pot fi văzute descoperiri arheologice din zonă, piese legate de fostele bresle locale, respectiv icoane pe lemn și pe sticlă. Balconul de la ultimul etaj oferă o priveliște minunată asupra orașului.

  • Înălţimea turnului cu cinci etaje este de 64 metri.
  • În unele locuri, zidurile turnului au o grosime de 2,3 metri.
AMI MÉG ÉRDEKELHET