5 + 1 curiozități despre turta dulce

Figurinele de turtă dulce fac parte din obiceiurile de Crăciun în multe ţări, iar istoria prăjiturii datează de multe secole și conţine multe fapte interesante.

Foto: Pixabay

APrăjiturile făcute cu miere datează din antichitate. Grecii, egiptenii și romanii ţineau la mare preţ aceste alimente, aceștia din urmă considerând și drept afrodisiace delicatesele cu miere și condimente. Originile turtei dulci de astăzi pot fi urmărite până în secolul al XI-lea, când o reţetă pentru prepararea ei a existat cu siguranţă la Nürnberg. Iată câteva curiozităţi despre această prăjitură!

Substrat mitologic

Grecii antici credeau că Cerber, câinele cu trei capete care păzește porţile infernului, putea fi adormit cu o prăjitură făcută cu miere. În epopeea lui Vergiliu, și Enea l-a adormit în cele din urmă pe portarul cu trei capete cu o turtă dulce, și astfel a putut să coboare în lumea morților.

DELICATESĂ REGALĂ

Despre Elisabeta I merită știut nu numai că a fost unul dintre conducătorii importanţi ai Angliei, dar și că, din moment ce nu a născut niciodată copii, casa Tudor s-a stins odată cu ea. Turta dulce a jucat un rol important la curtea reginei fecioare: invitaţilor distinși veniţi în vizită li se oferea turtă dulce în formă de om.

INIMI ÎNDRĂGOSTITE 

Foto: Pixabay

Încă din Evul Mediu, turta dulce era o marfă de târg populară. Era ornamentată în multe forme diferite, cu diverse decoraţiuni, inclusiv din aur. Dulciurile în formă de inimă, legate cu o panglică au fost considerate un adevărat mesaj de dragoste între două persoane.

COȘMAR ÎN CASA DE TURTĂ DULCE

Povestea fraţilor Grimm se bazează pe o întâmplare adevărată. În secolul al XVII-lea, o producătoare de turtă dulce a fost acuzată de vrăjitorie de către fostul ei pretendent, după ce a fost refuzat. În timpul procesului, femeia – în ciuda torturii – nu a recunoscut acuzaţiile și, în cele din urmă, a fost achitată, dar apoi ucisă de fostul ei iubit și sora acestuia

TRADIŢIE TRANSMISĂ DIN GENERAŢIE ÎN GENERAŢIE

Fotó: Pixabay

Unul dintre cele mai populare tipuri de turtă dulce este versiunea moale din Nürnberg. Istoria mărcii Witte Spezialitäten datează din 1935, fosta mică brutărie comercializând acum produse premium ce folosesc cele mai bune ingrediente. Trebuie să gustăm și turta proaspătă într-unul din cele două magazine din orașul german!

METROPOLA DIN TURTĂ DULCE

De fiecare Crăciun, în orașul norvegian Bergen se produce o întreagă localitate în miniatură din aluat dulce. Pe lângă case, aici mai găsim și un tren, un dirijabil și o roată într-un parc de distracţii. Veniturile din vizitarea orașului de dulcuri numit Pepperkakebyen sunt donate în scopuri caritabile.

AMI MÉG ÉRDEKELHET