A BMW a nagy méretű utazókombikba is behozta az elektromos meghajtást

A felső-középosztálybeli kombik igazi utazóautók, főleg, ha prémiumszintű dizájnt, felszereltséget és teljesítményt nyújtanak – mint a BMW 5 Touring legújabb generációja, amelynek kínálatában most először tisztán elektromos verziót is találunk.

Fotó: BMW

Tovább bővül a hatodik generációs BMW 5-ös sorozat kínálata, hiszen a vállalat bemutatta Touring kombiváltozatot is. Az új modell az újratervezett szedán nyomdokain haladva próbál alternatívát kínálni az egyre népszerűbb crossoverek számára.

Májusban kerül a kereskedésekbe a BMW 5 Touring új generációja, a hétköznapi utazások és a hétvégi kikapcsolódások kifinomult útitársa. A szedánhoz hasonló stílusban átrajzolt jármű formatervét dinamikusan elnyújtott arányok és aprólékosan kidolgozott, nagyméretű felületek jellemzik. Közvetlen elődmodelljéhez képest az új BMW 5-ös Touring 97 milliméterrel hosszabb (5060 mm), 32 milliméterrel szélesebb (1900 mm) és 17 milliméterrel magasabb (1515 mm). Az újdonság a szegmens leghosszabb tengelytávolságával büszkélkedhet, amely 20 milliméterrel nőtt (2995 mm) az elődhöz képest.

Fotó: BMW

A modell frontrészét a vese alakú BMW hűtőrácsok modern újraértelmezése határozza meg.

Az irányjelzők és a nappali menetfények szerepét két, szinte függőlegesen elrendezett LED-technológiás fényforrás tölti be. A látványosan kiemelkedő BMW hűtőrácsok az opcionális extrafelszereltség részeként BMW Iconic Glow kontúrvilágítással is megrendelhetők. A dinamikus karakter opcionálisan M Sport , M Sport Pro és M Carbon csomaggal fokozható tovább. A belső térben a vezetőre összpontosító műszerfal-kialakítás középpontjában a 12,3” átmérőjű ívelt műszerfal áll, amelyhez 14,9” átmérőjű központi kijelző társul.

Fotó: BMW

A csomagtér szélesebb nyílása és alacsony padlója a nagyméretű tárgyak szállítását is lehetővé teszi. Az alapesetben 570 literes csomagtér egészen 1700 literig bővíthető – az automata csomagtérajtó-működtetés és a távolról vezérelhető ajtózárak mellett a 40:20:40 arányban osztott, csomagtérből lenyitható hátsó üléstámlák is az alapfelszereltség részei. A csomagtér padlója alatt kialakított tárolórekeszek a csomagrögzítő hálónak és a csomagtérfedélnek, valamint a tisztán elektromos meghajtású és plug-in hibrid hajtáslánc-technológiával szerelt modellek járműtöltő kábelének is helyet biztosítanak.

Fotó: BMW

Az új BMW i5 Touring a prémium felső-középkategória első tisztán elektromos meghajtású kombija, amely kétféle változatban ünnepli világpremierjét. A BMW i5 M60 xDrive Touring meghajtásáról az első és a hátsó tengelyen is egy-egy elektromos motor gondoskodik, amelyek együtt így elektromos összkerékhajtást hoznak létre és 601 LE maximális rendszerteljesítmény leadására képesek. Az M Launch Control rajtprogram vagy az M Sport Boost üzemmód aktiválásával a rendszer csúcs forgatónyomatéka 820 Nm, amely 3,9 mp alatt biztosítja a 0-100 km/h gyorsulást. A BMW i5 eDrive40 Touring hátsó tengelyén dolgozó elektromos motor 340 LE maximális teljesítményre, a Sport Boost üzemmód vagy a Launch Control rajtprogram aktiválásával pedig 430 Nm csúcs forgatónyomaték leadására képes. A modell 6,1 másodperc alatt gyorsul fel álló helyzetből 100 km/órás tempóra. A 81,2 kWh kapacitású nagyfeszültségű akkumulátort a mérnökök mindkét változat esetében helytakarékosan, a modell padlólemezébe építették be, a WLTP tesztciklus alapján a BMW i5 M60 xDrive Touring egyetlen feltöltéssel 445-506 kilométer, a BMW i5 eDrive40 Touring pedig 483-560 kilométer megtételére képes.

Fotó: BMW

Az új BMW 520d Touring 197 lóerős dízelmotorjának hatékonyságát 48 Volt kapacitású indítógenerátorral dolgozó mild-hibrid technológia segíti, az erőforrás nyolcfokozatú Steptronic automataváltóhoz kapcsolódik. 2024 nyarán az újdonság motorpalettája soros hathengeres dízelmotorral és két plug-in hibrid modellváltozattal egészül ki. Az assszisztensrendszerek csúcsa a távolságtartó és Stop & Go funkcióval dolgozó kormányzó- és sávtartó asszisztenst (Steering and Lane Control Assistant) is magába foglaló opcionális Driving Assistant Professional csomag. Németországban, Kanadában és az Egyesült Államokban az Autópálya Asszisztens (Highway Assistant) is elérhető, amely képes magától, az autópályák felfestett forgalmi sávjaiban tartva kormányozni az autót.

AMI MÉG ÉRDEKELHET