Még erősebb sikermodellek – megújult a BMW X5 és X6

A bajor prémiummárka bemutatja sikermodelljei átfogó frissítésen átesett, új kiadásait.

Fotó: BMW

Az új BMW X5 és X6 minden korábbinál gazdagabb alapfelszereltséggel érkezik. A motorválasztékban új belső égésű erőforrásokat, a BMW X5 xDrive50e modellben korszerű plug-in hibrid hajtáslánc-technológiát, az összes többi modellben pedig 48 Volt kapacitású indítógenerátorral dolgozó mild-hibrid technológiát találunk. Az automatizált járművezetést és parkolást támogató új rendszerek mellett a BMW 8.0 operációs rendszeren futó, BMW Ívelt Kijelzővel dolgozó BMW iDrive járművezérlő legkorszerűbb generációja is megtalálható a két új modellben. Mindkét újdonság a BMW Group egyesült államokbeli, Spartanburg városában működő gyárában készül, a közös piaci premier 2023 áprilisában veszi kezdetét.

Fotó: BMW

Az alapfelszereltségként kínált xLine stílusjegyek még masszívabb felépítést kölcsönöznek az új BMW X5 modellnek. Az újdonság frontrészét az első fényszóró-pár és a BMW hűtőrácsok modern újraértelmezése határozza meg. A nyíl alakú nappali menetfények kifelé mutatnak és irányjelzőként is funkcionálnak. Az első fényszórók az opcionális extrafelszereltség részeként adaptív vezérléssel, mátrix LED-technológiával és BMW Selective Beam vakítás-mentes távolságifény-asszisztenssel, valamint M Shadowline kivitelben is megrendelhetők. Az esztétikus fénydizájnnal megrajzolt, száloptikás hátsó lámpák és féklámpák hátulnézetből is azonnal felismerhetővé teszik az újdonságot. A BMW modellek hátsó lámpáinak jól ismert, „L” alakú fénydizájnját vízszintesen, jellegzetes „X” motívumot alkotva álmodták meg a készítők.

Az új BMW X6 első fényszórói szintén keskenyebbek és nyíl alakú nappali menetfényekkel világítanak.

A modell dinamikus vonalvezetését az immár alapfelszereltségként kínált M Sport csomag helyezi még inkább előtérbe. Utóbbi az extrafelszereltség részeként az X5 modellhez is megrendelhető.

Fotó: BMW

Az utastér átalakításában a digitális technológia játssza a főszerepet. A BMW 8.0 operációs rendszer és a legkorszerűbb BMW iDrive járművezérlő technológia beépítésével a teljes egészében digitális BMW Ívelt Kijelző is megérkezik a modellpárosba. A vezető felé forduló, egyetlen üvegből megformált felület mögött egy 12,3 colos műszeregység és egy 14,9 colos központi kijelző található. Utóbbi érintés-érzékeny felületének köszönhetően számos vezérlőgomb és kapcsoló eltűnt az utastérből, az egyes funkciók a digitális felületen keresztül aktiválhatók.

A műszerfal bőrhatású Sensafin-bevonata és a rendkívül finom megmunkálású, fából készült dekorbetétek mindkét újdonság esetében az alapfelszereltség részei. Újdonság továbbá a LED-technológiás háttérvilágítással dolgozó hangulatvilágítás, amelyet a műszerfal utasoldali felébe, a dekorbetét alá integráltak.

Fotó: BMW

Az új BMW X5 és X6 egyaránt megrendelhető nyolchengeres benzinmotorral, soros hathengeres benzinmotorral és soros hathengeres dízelmotorral. Mindegyik erőforráshoz kormány mögötti váltófülekkel is vezérelhető, új nyolcfokozatú Steptronic automataváltó kapcsolódik, a teljesítmény pedig BMW xDrive intelligens összkerékhajtáson keresztül jut az úttestre – vagy szükség szerint a járatlan utakra.

Mindegyik motor hatékonyságát 48 Volt kapacitású indítógenerátorral dolgozó mild-hibrid technológia fokozza.

Az elektromos mobilitás térnyerését éltető technológia elektromos motorját a mérnökök az automataváltóba építették be, ahol 12 lóerő teljesítménnyel és akár 200 Nm forgatónyomatékkal képes megtámogatni a belsőégésű erőforrás teljesítmény-leadását.

Fotó: BMW

Az új plug-in hibrid BMW X5 xDrive50e soros hathengeres benzinmotorjának és elektromos erőforrásánának párosa 490 LE maximális rendszerteljesítményt ad le, a maximális forgatónyomaték 700 Nm. A modell így 4,8 másodperc alatt gyorsul fel álló helyzetből 100 km/órás tempóra. Az egy feltöltéssel, tisztán elektromos meghajtással megtehető hatótávolság 94-100 km-re nőtt a WLTP-ciklus alapján.

A BMW X5 M60i xDrive és X6 M60i xDrive csúcsmodellek meghajtásáról egy újfejlesztésű, 4,4 liter hengerűrtartalmú V8-as benzinmotor gondoskodik: maximális teljesítménye 530 LE, amelyhez 750 Nm csúcs forgatónyomaték társul, és 4,3 másodperces százas sprintet biztosít. Az új BMW X5 xDrive40i és X6 xDrive40i 3,0 literes benzinmotorjának teljesítménye 380 lóerőre nőtt, míg a két xDrive30d modell soros hathengeres dízelmotorja immár 298 lóerőt ad le.

Fotó: BMW

Az adaptív M futóművet a bajor prémiumgyártó mindkét csúcsmodellhez és az új BMW X6 összes modellváltozatához az alapfelszereltség részeként kínálja. Az első és a hátsó tengely automata szintszabályozású, levegős futóműve, illetve az xOffroad csomag az extrafelszereltség része. A csúcsmodellek már alapfelszereltségként megkapják az aktív hátsókerék-kormányzást (Integral Active Steering), amely opcionálisan a többi modellváltozat számára is elérhető, az M sport differenciálművel és aktív borulásgátló rendszerrel dolgozó, adaptív M Professional futómű-technológia részeként.

A továbbfejlesztett asszisztensrendszerek között van az alapfelszereltségként kínált frontirányú ütközésre figyelmeztető rendszer (Front Collision Warning), amely balra kanyarodáskor már érzékeli a szemből érkező autókat, jobbra kanyarodáskor pedig a kerékpárosokat és a gyalogosokat. Az extrafelszereltségek között eközben az automata sebességkorlátozás-asszisztens (Speed Limit Assist), a kiszállás-figyelmeztető funkció (Exit Warning), az aktív navigáció, az útvonalfüggő sebességvezérlés (Route Speed Control), a táblafelismerés (Traffic Sign Recognition), a vészfék-asszisztens (Emergency Stop Assistant), a sávváltást segítő rendszer (Lane Change Assistant) és a forgalomfüggő asszisztens (Merging Assistant) is megtalálható.

Fotó: BMW

Az alapfelszereltségként kínált parkolóasszisztensnek (Parking Assistant) pedig nem csupán a tolatókamera (Reversing Assist Camera) és a tolatási segédlet (Reversing Assistant), de a kihajtásfigyelő funkció (Drive-Off Monitoring) és a vontatmányasszisztens (Trailer Assistant) is része. Az extrafelszereltség részeként megrendelhető, új Parking Assistant Professional lehetővé teszi, hogy a bajor prémiummárka ügyfelei az autójukon kívülről, az Apple iPhone okostelefonjukra feltelepített My BMW okostelefon-alkalmazáson keresztül vezéreljék végig az automatizált parkolás teljes folyamatát. A technológia részét képező manőverasszisztenssel (Manoeuvre Assistant) ráadásul még összetettebb manővereket is végrehajthatnak az autóban ülve, akár 200 méter teljesen automatizált manőverezési távolságot lefedve.
AMI MÉG ÉRDEKELHET