Újévi tradíciók a nagyvilágból

Ahány nép, annyi szokás övezi az óév búcsúztatását és az újév köszöntését.

Fotó: Unsplash

Az első vendég – Skócia

Egy régi skót hagyomány szerint, aki újév napján először lépi át a küszöböt, annak ajándékot kell magával vinnie. Nem kell nagy dolgokra gondolni, lehet az egy friss kenyér vagy egy üveg ital is, a lényeg, hogy ezzel érkezik majd a jó szerencse is a házhoz.

A szerencse szőlője – Spanyolország

Fotó: Unsplash

A spanyolok pontban éjfélkor, az óramutató minden ütésére megesznek egy szőlőszemet. A tizenkét szőlőszem garantáltja, hogy szerencsés lesz a következő esztendő. A tradíció állítólag 1909 óta áll fenn, amikor különösen gazdag volt a szőlőtermés az országban. Sokan úgy tartják: amilyen ízű a szőlő, olyan lesz az új év.

Ki a régivel! – Olaszország

Dél-Olaszországban ez a jelszó szilveszter napján, amit szó szerint kell érteni, szilveszter napján ugyanis régi bútorokat és tányérokat dobnak ki az ablakon, ezzel szimbolikusan megszabadulva a múlttól és remélve az újrakezdést.

Szerencsés színek – Dél-Amerika

Fotó: 123rf

Dél-Amerika több országában is bevett szokás, hogy újév napján színes fehérneműt viselnek a ruha alatt, attól függően választanak, hogy mit kívánnak maguknak a következő évre: a piros szerelmet, a sárga gazdagságot, a fehér szín pedig harmóniát hoz viselőjének.

Lángoló madárijesztők – Ecuador

Ecuadorban szilveszter előtt szalmabábukat építenek, amelyekre régi ruhákat aggatnak, arcot rajzolnak nekik és végül felgyújtják őket. A hagyomány szerint ezzel elűzik az elmúlt év rossz szerencséjét.

Tányértörés – Dánia

A skandináv ország lakói egész évben gyűjtik a kicsorbult, vagy épp feleslegessé vált tányérokat, hogy aztán szilveszterkor családtagjaik, szomszédjaik, vagy barátaik ajtajához vonuljanak vele és ott összetörjék. Minél nagyobb a kupac, annál több szerencséje lesz az illetőnek az új esztendőben. A dánoknál az is szokás még, hogy szó szerint átugranak a következő évbe – egy szék tetejéről.

AMI MÉG ÉRDEKELHET