Boeing și-a luat rămas bun de la legendarul 747 – a produs ultimul Jumbo Jet

Ultimul Boeing 747, cunoscut sub numele de Jumbo Jet, a ieșit din fabrică, compania oprind după 54 de ani producția modelului de avion.

Foto: Boeing

Boeing 747, avionul american care a revoluționat călătoria aeriană, a primit un rămas bun regal în cerul de peste statul Washington. Ultimul Boeing 747 produs a fost livrat către Atlas Air, o companie aeriană americană de marfă. Aeronava a fost a 1574-a finalizată în fabrica Boeing. Ca un gest de comemorare, echipajul a zburat pe o rută specială de zbor, „desenând” o coroană imensă pe cer cu cifrele 7, 4 și 7.

Ultimul Booeing 747 a părăsit linia de asamblare în 7 decembrie 2022, după care a completat inspecții, teste de zbor și a primit finisarea exterioară finală, înainte de a fi în cele din urmă predat companiei Atlas Air. Pe 31 ianuarie 2023, mii de angajați de la Boeing s-au adunat la fabrica companiei din Everett, Washington pentru a spune rămas bun ultimului model.

Jumbo Jet a devenit parte a istoriei aviației.

O dată cu apariția lui, s-a realizat legătura directă pe calea aerului a unor orașe îndepărtate, ceea ce nu era posibil înainte. Una dintre caracteristicile sale speciale este că are două etaje și poate transporta aproape 500 de pasageri. Este folosit pentru transport de mărfuri, iar avionul prezidențial, Air Force One, este tot un Jumbo Jet, acest model fiind folosit și pentru transportul navetelor spațiale ale NASA.

Foto: Pixabay

Dimensiunile sale sunt impresionante: lungimea fuselajului este de 68,5 metri, iar înălțimea totală este echivalentă cu o clădire cu șase etaje. Boeing a decis să construiască 747 în a doua jumătate a anilor 1960, după ce a pierdut o comandă militară majoră pentru gigantul avion de transport C-5A. Construcția primului Jumbo Jet a durat 16 luni, și un total de 50 de mii de oameni au lucrat la el. Avionul a decolat pentru prima dată în 1969 și a intrat în serviciu în 1970 la compania aeriană PanAm, dispărută de atunci.

Foto: Unsplash

Boeing a decis să oprească producția modelului 747 după răspândirea din ultimii 15 ani a avioanelor similare cu rază lungă de acțiune și fuselaje largi, echipate cu două motoare, care pot fi operate mult mai economic decât Jumbo Jeturile cu patru motoare. Compania americană a anunțat încă în 2020 că va încheia producția modelului 747. Viitoarea aeronavă de vârf de gamă, numită 777X, se află încă în faza de proiectare. Se așteaptă să ajungă pe piață în 2025.

AMI MÉG ÉRDEKELHET