Ai înota într-un lac plin de meduze?

Să plutești printre sute de mii de meduze inofensive nu poate fi decât un lucru bun. Sau nu?

Foto: Getty Images

Este interesant cum ajung atât de multe meduze într-un lac sărat, prinse parcă într-o capcană în acest loc minunat, iar oamenii înoată cu plăcere printre animalele inofensive.

Celebrul lac cu meduze este în Palau, arhipelag situat în cea mai vestică parte a Insulelor Caroline. Statul este format din 241 de insule - cele mai mari sunt de origine vulcanică, cele mai mici din recife de corali - și doar 12 dintre ele sunt locuite. Republica are o climă tropicală și este renumită în special pentru turism. Lacul plin cu meduze se găsește în apropiere de Koror, pe insula Eil Malk.

Minusculele meduze aurii ajung în apa din lac printr-un mic canal ce face legătura între ocean și lac, însă nu se mai pot întoarce prin acest canal, fiind practic prinse în capcană. Dar spinii animalelor sunt atât de mici încât nu reprezintă un pericol pentru oameni, nici măcar nu le simțim înțepătura. Nu mai există pe Pământ un astfel de loc unic de scufundare unde să putem înota printre atât de multe meduze fără a avea probleme după ce ne înțeapă. Pe Caroline mai sunt 70 de lacuri asemănătoare, formate din mare, dar niciunul dintre ele nu se poate mândri cu o asemenea faună acvatică.

Interesant este că lacul oceanic cu meduze are o vechime de 12 mii de ani, dată estimată din adâncimea sa (30 de metri) și grosimea sedimentelor. În acest lac sedimentele marine sunt stivuite într-o grosime de 20 metri, formarea lui datând de la finele ultimei ere glaciare, când nivelul mării a început să se ridice și apa a inundat depresiunea care adăpostește actualul lac cu meduze.

CUM AR FI SĂ ÎNOTĂM ÎMPREUNĂ CU MAI MULTE SUTE DE MII DE MEDUZE:

youtu.be

Swim Safely with Thousands of Jellyfish
AMI MÉG ÉRDEKELHET