A Rolls-Royce atommeghajtású űrrepülővel indulna a Marsra

A UK Space Agency és a Rolls-Royce mérnökei azon dolgoznak, hogy 3 hónapra rövidítsék az utat a Marsra és közben minél jobban csökkentsék a sugárszennyezést.

Mars
Fotó: 123rf

A Rolls-Royce hallatán az elegáns luxusautók jutnak először eszünkbe, ám a BMW tulajdonában lévő autómárka mellett a Rolls-Royce Group is a patinás nevet viseli. Bár ugyanabból a vállalatból nőttek ki, a számos területen aktív (például védelmi-, katonai-, nukleáris-, adathálózati és energiarendszerek kiépítése) cégcsoport mára teljesen külön áll a járműgyártótól. A Rolls-Royce Group a világ második legnagyobb repülőgép-hajtómű gyártója, tudását pedig most a Mars-utzás terén próbálja hasznosítani.

Minden Marsot érintő űrprogramnál érzékeny pont, hogy mennyi ideig tart az út, eddig ugyanis 9-12 hónapos űrutazással számoltak. A NASA már korábban bejelentette, hogy nukleáris meghajtás nélkül szinte elképzelhetetlen lesz eljutni a Marsra, hiszen ez az egyetlen energiaforma, amit kis helyen, gyorsan elő tudnak állítani és nagy erőt lehet kifejteni vele. A technológia, amin a brit űrkutatók és a Rolls-Royce mérnökei dolgoznak, sokkal hatékonyabb lenne, mint a mostani űrrakéták, amelyeket kémiai anyagokkal hajtanak meg.

Az atomhajtású űrhajó látványterve:

Fotó: Instagram

Dr. Graham Turnock, az Egyesült Királyság Űrügynökségének ügyvezető igazgatója elmondta: „az űrutazásban használt nukleáris meghajtás olyan mérföldkő lehet, amely elgördíti az akadályokat a mélyűrbeli küldetések elől a Marsra és azon túlra is." Persze az atomenergia rengeteg veszélyt rejt, a sugárfertőzés kockázata fennáll, de azon dolgoznak, hogy minél minimálisabb sugárzásnak tegyék ki az űrhajósokat."

AMI MÉG ÉRDEKELHET