Tanácsok egy profitól – egyszerű trükkök, hogy káprázatos képekkel térj haza a nyaralásból!

A National Geographic fotósa, Kiliii Yüyan elárulta, ha jó szögben használod a készüléket, bármit kihozhatsz a képekből!

Fotó: Unsplash

A mai könnyű, vékony mobiltelefonok sokkal könnyebben mozgathatók, állíthatók jó szögbe, mint azt a legtöbben gondolják, amihez még hozzájön az okostelefonok még okosabb kamerája és technikája is. Tulajdonképpen a legújabb mobilokkal már bármit le tudunk jól fotózni, csak a szögre (perspektíva) és a fényre kell figyelni. A National Geographic fotósa, Kiliii Yüyan, aki az Amazonastól az Északi-sarkvidékig dokumentálta a természet szépségeit, négy nagyon egyszerű tippet mutatott meg az Insidernek ahhoz, hogyan készítsünk fantasztikus utazási fotókat.

Kiliii Yüyan 4 alaptanácsa

Fotó: Unsplash

  1. Rá kell szánni az időt, ha jó képeket akarunk! Utazzunk, kiránduljunk sokat, fotózzunk le mindent, amit érdekesnek találunk, vagy ha egyszerűen csak éppen jók a színek és fények.
  2. Készíts sok képet! Okostelefonnal olyan egyszerűen és gyorsan lehet kattintani, ne spórolj vele, majd utólag törlöd, ami nem sikerült jól. Csak úgy tanulhatsz, gyakorolhatsz, ha a hibákat is látod.
  3. Menj közel! Ne félj közelről is megszemlélni a dolgokat – ez azért is fontos, mert mobillal olyan helyről is tudsz jó képet készíteni, ami kamerával nehézkes lenne. Használd ki, hogy a kerítés rácsai közé vagy egy szűk nyílásba is befér a lencse.
  4. Minden képet kezelj úgy, mint egy szelfit! Addig mozgasd, forgasd a készüléket, amíg meg nem találod a legjobb szöget a fotózáshoz. A szemmagasságnál alacsonyabbra engedett kamerával könnyebb jó képet csinálni.

Perspektíva

Fotó: Pixabay

Vannak berögzült, rossz szokásaink, ami a fotózást illeti – ezeket a könnyű mobilokat még mindig fejmagasságban tartjuk, mintha még mindig fényképezőgépet fognánk, és bele kellene nézni a fotózáshoz. A telefonok súlya megengedi, hogy bátran felemeld vagy leengedd a készüléket akár a földig és közben látod a kijelzőn, mit fotózol.
  • Ha jóval a szemmagasságod alá ereszted a mobilt, olyan lesz a látószöged, mint a gyerekeké, és ezzel a képeid is olyanok lesznek, mintha rácsodálkoznál a világra.
  • A gyerekeket is érdemes lejjebbről fotózni, mint a saját magasságuk, ha szép táj vagy panoráma előtt állunk, mert így a képen visszaköszön az is, milyen varázslatos helyen tartózkodunk.
  • A háziállataink portréira is ugyanez igaz: ha a kutyusunk egy sziklaszirten áll, próbáljuk kicsit alacsonyabbról lefotózni, mint a kutya fej- vagy marmagassága. Ez a trükk jobban kihozza még a személyiségüket is!
  • Ugyanezt eljátszhatod tárgyakkal is: vonzónak tűnik valamit oldalról vagy felülről lekapni, de próbálgasd más szemszögből, a földről vagy térdmagasságból lefotózni. Tegyél próbát mondjuk egy szép vitorlással a kikötőben! Fotózd le szemmagasságból és utána ereszd le a kamerát a derekad alá. Ugye, hogy teljesen más a kép hangulata?!
  • Épületeket is alacsony szögből jó fotózni, bátran engedd le a virágok, növények közé a gépedet és kattints onnan, ha nagyon magas építményeket szeretnél fotózni (pl. óriáskerék, torony, felhőkarcoló). Ha iPhone-od van, használd a 0,5-ös kameraállást, ami remekül beállítja helyetted az ideális perspektívát!
AMI MÉG ÉRDEKELHET