Természeti és építészeti csodák Lettországban – barangolás a Baltikumban! (3. rész)

Riga folyamatosan változik, és más-más arcát mutatja, így véletlenszerűen is bejárhatjuk a történelmi és a szovjet időkben épült negyedeket.

Fotó: Shutterstock

Sorozatunk harmadik részében a körút lettországi részéről olvashatsz. Útba ejtünk néhány mesés, az UNESCO Világörökséghez tartozó helyszínt és természeti látványosságot, miközben jókat eszünk és iszunk.


Fotó: Shutterstock

Kuldiga

A litvániai Palangából röpke két óra alatt az egyik legszebb lettországi kisvárosba, Kuldīgába juthatunk el.

Az álmos, macskaköves utcák, a vöröscserepes, régi házak idilli csendjét csak az óvárost megkerülő Alekšupīte folyó csobogása töri meg helyenként. A kellemes andalgásra csábító megálló végén igyunk egy erős feketét a rusztikus-hedonista The Marmaladéban, és keressük fel Európa legszélesebb vízesését, a Ventas rumbát! A 249 méter széles zuhatagra a legjobb kilátás a mesébe illő, vöröstéglából épült Öreghídról tárul elénk.

Riga felé közeledve ejtsünk útba egy olyan különleges vidéket, ami Csillagok Háborúja-rajongókat Yoda bolygójára, a Dagobára emlékezteti majd!

Bár Lettország nagy része erdő vagy termékeny síkság, egyik legfontosabb nevezetessége egy mocsár, a Kemeri-lápvidék!

A nemzeti park területén tucatnyi fapallós turistaút vezet át, olyan nevezetességeket fűz össze, mint a Raganu (boszorkány) mocsári kénes tavak, a gazdag madárvilágáról is híres, bérelt csónakkal felfedezhető Kaņieris-tó vagy a Sloka-tavi madármegfigyelő tornyok. A természetjárókra itt akár több napra elegendő szórakozás vár, ám ne felejtsük el: a főváros már csak egy ugrásnyira van!

Fotó: Pixabay

Riga a szecessziós építészet fellegvára.

Az utcákat (különösen az Alberta utcát) járva e megkapó stílusnak több mint 800 gyönyörű példájára csodálkozhatunk rá. Ha kíváncsiak lennénk a szebbnél szebb homlokzatok történetére is, vegyünk részt egy párórás tematikus sétán. Rigának azonban nem csak 20. század eleji arca van. Az UNESCO Világörökséghez tartozó óvárosa a középkortól a barokkig tartogat számunkra gyöngyszemeket, míg a külső városrészek stíluskavalkádja a szovjet múltat ötvözi a modern jelennel. Kötelező programpontnak számít a Három Fivér háza, a Feketefejűek háza, a Lett Nemzeti Balett és Opera, illetve a város madártávlatból való felfedezése. A túlzsúfolt, drága TV-torony és a Szent Péter-templom tornya helyett válasszuk a sztálinista felhőkarcolót: a Tudományos Akadémia 17. emeletéről pompás a kilátás.

De felhősebb időjárás esetére is van tippünk: a legtrendibb tárlatokat a Zuzeum és a Kim? termeiben találjuk.

Fotó: Shutterstock

Európa legnagyobb piaca a buszpályaudvar mellett található régi német zeppelin-hangárokban működik, az itt szerzett „zsákmányt” a Bastejkalna Parkban egy kényelmes piknik keretében kóstolhatjuk végig. Feltétlenül próbáljuk ki a savanyú heringet, a razol nevű réteges krumplisalátát, a szürkelencsét, valamint a maizes zupát, azaz a kenyérpudingot. Akibe még fér, válassza a lengyel pirog és az olasz tortellini szerelemgyerekét, a pelmeni gombócot. Italnak adja magát a helyi kézműves sör, Riga ugyanis ebben nagyhatalom: az idén tízéves Labietis, a trendi-funky ciderekkel befutó Hypnos vagy az újhullámos Nurme mind remek ízekkel kecsegtet. Ha pedig inkább koktélokat vágynánk, a Galleria Riga bevásárlóközpont tetején épült, félig trópusi, félig indusztriális Herbārijsba foglaljunk asztalt – lehetőleg a naplemente óráira.

Sorozatunk záró részében a körút észtországi részéről olvashatsz.

AMI MÉG ÉRDEKELHET