Mikor érdemes Madeirára utazni? Bármikor, hiszen ott mindig tavasz van!

Madeira elsősorban káprázatos természeti környezete, hegyei, vízesései, valamint bájos falvai és városai miatt vonzó úti cél.

Fotó: Shutterstock

Madeira Marokkó partjaitól kb. 600 kilométerre található az Atlanti-óceánban, vagyis geológiai értelemben Afrikában van. Hat évszázada azonban Portugália (és ezáltal immár az Európai Unió) része, ezért politikailag, kulturálisan és gazdaságilag is Európához tartozik. A 250 ezres sziget 57 kilométer hosszú, legnagyobb szélessége 22 kilométer.

Fotó: Shutterstock

Az első nagy élmény Madeirán már a landolásnál kezdődik, ugyanis a kevés vízszintes terep miatt a leszállópálya rövid, az eleje és a vége gyakorlatilag az óceánba lóg, ezért a földet érő repülőgépeknek azonnal fékezniük kell. A leghíresebb madeirairól, Cristiano Ronaldo labdarúgóról elnevezett légikikötő a világ egyik legveszélyesebb repülőtere, ezért ide csak külön vizsgát tett pilóták repülhetnek.

A terepviszonyok miatt csak kevés helyen lehet fürdeni az óceánban, cserébe viszont a turistákat trópusi és szubtrópusi virágok, babérerdők, banánültetvények, különleges gyümölcsök, ízletes ételek és finom madeirai borok várják.

Fotó: Shutterstock

Jardim Botânico

Madeira fővárosa, Funchal zegzugos, szűk utcáival, a portugál gyarmati építészet jegyeit magán viselő, színesre festett házaival, csodálatos tengerparti sétányával várja a látogatókat. Funchal egyik legfőbb látnivalója a botanikus kert (Jardim Botânico), ahol több ezer fajta virágot, fát, bokrot csodálhatunk meg, amelyek az egykori portugál gyarmatbirodalomból származnak. A látvány leírhatatlan, a színek kavalkádja önmagáért beszél.

Fotó: Shutterstock

Mercado dos lavradores

Ugyanilyen színes élményben lehet részünk, ha felkeressük a termelői piacot (Mercado dos lavradores), ahol számtalan különféle egzotikus gyümölcsöt kóstolhatunk meg. Funchalban kihagyhatatlan még a városháza (Município), a Mánuel stílusban építettSé székesegyház (Sé Catedral do Funchal), valamint a Miasszonyunk-templom (Igreja de Nossa Senhora do Monte).

A csempeképekkel (azulejo) díszített templom egyik oldalkápolnájában van eltemetve az utolsó magyar király, IV. Károly.

Fotó: Shutterstock

Porto Moniz

Az északi oldalon Porto Moniz lávamedencéiben az óceán vize napsütéses időben akár 25 fokra is felmelegszik, ezért itt bátran megmártózhatunk. A környéken sok szőlőültetvényt láthatunk, melyek a híres madeirai bor alapanyagát adják. Az északi oldal másik nevezetessége Santana városa – itt maradt fenn a legtöbb tipikusan madeirai, háromszög alakú házikó (casa de colmo), amelyek nádtetősek és vidám színekben pompáznak.

Madeira egyik leghíresebb turistalátványossága egy meredek sziklafal, a Cabo Girão, amely 580 méterrel emelkedik az óceán fölé, a tetejéről pedig lenyűgöző panoráma tárul elénk. Ha pedig a világ legszebb naplementéjében szeretnénk gyönyörködni, vegyük az irányt Madeira legnyugatibb pontja, Ponta do Pargo világítótornya felé.

AMI MÉG ÉRDEKELHET