Ezekre figyeljünk, ha ramadán idején látogatunk egy muszlim országba

Egy hónapon át tilos a nappali étkezés a hívők számára.

Fotó: Shutterstock


A muszlimok számára az egy hónapig tartó ramadán a béke és a testi-szellemi megtisztulás időszaka. Ilyenkor az imádkozással és a Korán olvasásával a spiritualitásra, valamint a jótékonykodásra fókuszálnak, miközben napkeltétől napnyugtáig böjtölnek. De hogyan viselkedjünk, ha a ramadán idején utazunk egy muszlim országba?

Mivel az iszlám holdnaptár eltér a Gergely-naptártól, a ramadán időszaka minden évben máskor kezdődik – általában 11 nappal korábban az előző évinél, mivel a muszlim időszámításban ennyivel rövidebb egy év.

Idén a ramadán hónap március 10-én kezdődött és április 8-ig tart.

Az iszlám vallás egyik legjelentősebb ünnepe idején a spiritualitás és Allah kerül a muszlimok életének középpontjába, ezért 30 napon át böjtölnek, valamint tartózkodnak a nemi élettől, a dohányzástól és minden olyan cselekedettől, amely megszakíthatja a böjti folyamatot és ezzel együtt a test és a lélek megtisztulását.

A hívő, nagykorú muszlimok számára – néhány kivételtől eltekintve – kötelező a böjt, mint az iszlám egyik alappillére.

És miközben a helyiek nem várják el, hogy a turisták is böjtöljenek, egyes iszlám államok törvényei tiltják a nyilvános helyen történő étkezés és dohányzást a ramadán idején. Mivel a szabályok akár városonként is eltérhetnek, érdemes előre tájékozódni a felkeresett hely előírásairól.

Fotó: Unsplash

A turizmusból élő és sok letelepedett külföldivel rendelkező Dubajban például nem tiltják a nyilvános étkezést, és az éttermek is nyitva tartanak napközben. Az Egyesült Arab Emírségek többi városában viszont már szigorúbb a szabályozás, ezért ha este szeretnénk étteremben vacsorázni, ajánlott előre asztalt foglalni. Napnyugta után ugyanis megtörik a böjtöt, és közös étkezéseket (iftárt) rendeznek. Egy ilyen esemény remek lehetőség arra, hogy elvegyüljünk a helyiek között, mert az iftárokon általában mindenki szívesen látott vendég.

A ramadán idején nappal lelassulhat az élet, és a boltok nyitvatartási ideje is alkalmazkodik a böjt időszakához.

Ahol napközben nem engedélyezett a nyilvános étkezés, az éttermek általában délben nyitnak ki, ekkor kezdenek készülni az iftárra. Így dél után elvitelre már tudunk rendelni, bent étkezni viszont nem lehetséges. Az iftar ideje alatt általában bezárnak a piacok és a boltok, majd csupán az este későbbi óráiban nyitnak ki újra. Egyes helyeken módosul a turistalátványosságok nyitvatartása is.

Fotó: Unsplash

Amennyiben kulturális érzékenységet szeretnénk tanúsítani, akkor ne étkezzünk, igyunk vagy dohányozzunk a böjtöt betartó helyiek előtt. A Lonely Planet emellett szerény öltözetet ajánl: viseljünk a vállat és a térdet is eltakaró ruhákat, egyes helyeken pedig a teljes láb takarásával mutathatunk a tiszteletet. A ramadán ideje alatt kerüljük el a nyilvános szeretetnyilvánítást, és a helyieknek köszönjünk az ilyenkor általános arab üdvözlésekkel, mint „Ramadan Mubarak” (jelentése „áldott ramadánt”,) vagy a „Ramadan Kareem” („ramadán a nagylelkű”). Ha ramadán idején utazunk egy muszlim országba, barátságos fogadtatásra számíthatunk. Mivel ez az adakozás és a nagylelkűség hónapja, az emberek ilyenkor általában mindent megtesznek azért, hogy segítsenek egymásnak és a látogatóknak is.

AMI MÉG ÉRDEKELHET