Kényes kérdés a légiutas-kísérőknek adott borravaló

A szakma képviselőit is megkérdezték az ügyben.

Fotó: HiSky


Miközben éttermekben, bárokban vagy futárok esetében teljesen elfogadott a számla felkerekítése, a légiutas-kísérők esetében már jóval bonyolultabb kérdés a borravaló. A megkérdezett szakmabeliek szerint ugyanis náluk nem elvárás a jatt, apróbb ajándékokkal azonban meg lehet lepni őket. Az általános felfogás szerint azonban az egyszerű, szóbeli köszönetnyilvánítás már bőven elég, nincs szükség extra ajándékokat adni a járat személyzetének.

A 19 légitársaság több mint 50 ezer légiutas-kísérőjét képviselő CWA szakszervezet elnöke, Sara Nelson szerint a borravalónak egyáltalán nincs helye a szakmában. A Travel + Leisure kérdésére Nelson úgy nyilatkozott, hogy számukra az utasok biztonsága az első, és nem a zsebükbe csúsztatott összeg alapján végzik munkájukat, ráadásul a jattolás csak akadályozná tevékenységüket, elvonva figyelmüket a feladataikról.

Fotó: Shutterstock

A Travel + Leisuremagazin a légitársaságok véleményére is kíváncsi volt, és a nagy amerikai cégek (American Airlines, Delta, United) mindegyike azon az állásponton van, hogy a légiutas-kísérőknek nem kellene elfogadniuk az amúgy is szürke zónába tartozó borravalót.

Fotó: Shutterstock

Az apróbb ajándékok, például kuponok elfogadása már más lapra tartozik.

Az United Airlines egyik volt munkatársa elmondta, hogy többször kapott már ajándékkártyákat az utasoktól, főként az ünnepi időszakban, amelyeket a sokat utazó stewardessek bármikor be tudnak váltani ételre vagy kávéra a reptereken. A másik elfogadott típus az ehető ajándékok, azonban házi készítésű vagy nem lezárt csomagolásban kínált édességeket a légiutas-kísérők egészségügyi okokból nem fogadhatnak el.

AMI MÉG ÉRDEKELHET