Zöld utazás és szóló nyaralás idegenekkel: te is követed majd ezeket a trendeket 2024-ben?

Egy 33 országban, több mint 27 000 ember megkérdezésével készült felmérésből kiderült, melyek lehetnek a legnagyobb utazási trendek jövőre.

Fotó: Shutterstock

Az utazás módja folyamatosan változik. Egyes úti célok túlságosan felkapottá válnak a turisták számára, a technológiai fejlődés pedig arra inspirál minket, hogy módosítsunk az eddigi vakációs szokásainkon. A mesterséges intelligencia által segített nyaralástól a vadidegenekkel való utazásig íme néhány a legnagyobb utazási trendek közül, amelyekkel találkozhatunk 2024-ben.

Fotó: Shutterstock

A Booking.com online foglalási platform 33 országban, több mint 27 000 embert kérdezett meg, hogy adatokat gyűjtsön a vállalat 2024-es utazási előrejelzéséhez. Eszerint a megkérdezettek több mint fele figyelembe veszi, hogy a klímakrízis hogyan befolyásolja majd a nyaralása megtervezését 2024-ben. Az elmúlt évben számos éghajlati rekord dőlt meg, miközben erdőtüzek, áradások és hőhullámok söpörtek végig Európa számos népszerű nyaralóhelyén. Júliusban Szardínián és Szicíliában 46 Celsius-fok feletti hőmérsékletet mértek. Ennek eredményeképpen az emberek 56%-a egyetért azzal, hogy a hőmérséklet emelkedésével akár távolabb otthonuktól is terveznek utazni, hogy ne legyen túl forró a vakációjuk.

Ám minden, ami a nyaralásunkhoz kapcsolódik, a repülőjáratoktól kezdve az odaútig, az ételekig és a szállodákig, amelyekben megszállunk, növeli a szén-dioxid-kibocsátást.

Mi akadályozza tehát az utazókat abban, hogy klímabarát nyaralást foglaljanak? A Booking.com szerint a pénz!

Minden negyedik ember azt mondta, hogy sokkal jobban odafigyelne a fenntartható utazásra, ha nem kötné a büdzséje. Mindez magában foglalja a kevésbé népszerű turisztikai célpontok felkeresését, a szén-dioxid-kibocsátás kompenzálását, és azt, hogy az elköltött pénzzel a helyi gazdaságokat támogassák.

Az AI megtervezhetné a nyaralásainkat?

Fotó: Shutterstock

A Booking.com előrejelzése szerint a mesterséges intelligencia (AI) valószínűleg nagyobb szerepet fog játszani abban, hogyan utazunk 2024-ben. A megkérdezettek közel fele mondta, hogy szívesen használna mesterséges intelligencia-eszközöket egy közelgő utazás megtervezéséhez. A fiatalabb generációk támogatják ezt a változást, leginkább a Z generáció ezredforduló köryékén született tagjai jelezték, hogy fontolóra veszik az alternatív módszer használatát útvonaltervezéshez. Számos utazásfoglaló oldal és keresőmotor már most is alkalmaz AI-technológiát az ügyfélélmény fokozására. Ezek az eszközök akkor is szerepet játszhatnak, ha már megérkeztünk az úti célunkhoz: a millenniumi korosztály 62%-a mondta, hogy értékelné egy AI-társ meglátásait, tanácsait vagy útbaigazításait a nyaralás során.

Szólóban, de nem egyedül

Fotó: Shutterstock

A szóló utazások száma továbbra is növekszik – de ez nem jelenti azt, hogy valóban egyedül kell utazni. A Booking.com adatai szerint a válaszadók 40%-a utazott egyedül az elmúlt hat hónapban, és ötből közel három ember egyedül nyaralt az elmúlt évben. A legfőbb indok az önismeret fokozása, az emberek mintegy kétharmada azt mondta, hogy az utazások során a saját személysiége legjobb verziójának érezte magát.

Ám nem feltétlenül arról van szó, hogy a szóló turisták el akarnak vonulni egy távoli tengerpartra, vagy egyedül kószálnának egy ismeretlen városban.

A Z generáció volt az a korosztály is, amelyik leginkább vonzónak találta az idegenekkel való utazás élményét. Ebből a generációból körülbelül minden tizedik választja az egyedül utazást szervezett utakon, hogy közös érdeklődési körrel rendelkező emberekkel találkozzon, és nyitott arra is, hogy egyedül utazva új emberekkel ismerkedjen meg.

AMI MÉG ÉRDEKELHET