Ezeken a helyeken a legjobb levegő minősége a Földön

Szmog kizárva!

Fotó: Shutterstock


Amikor egy nagyváros az úti cél, nemigen gondoljuk át, hogy mennyire is tiszta a levegője. Ha viszont egy adott hely természeti szépségeit akarjuk megcsodálni, már igencsak zavarna a térséget beborító szmog. Olyan desztinációkat ajánlunk, ahol a legalacsonyabb szinten van a levegőminőségi index: százas érték alatt a 0 és 500 közötti skálán.

La Digue, Seychelle-szigetek

Fotó: Shutterstock

Érintetlen tájaival és aranyló homokos strandjaival La Digue az üdülőparadicsomnak számító Seychelle-szigetek egyik legnépszerűbb szigete, amelynek vonzerejét tovább fokozzák a szürkés gránitformációk és a pálmafákkal teli trópusi erdők. A szigetet számos túraútvonal hálózza be, az egyik legkedveltebb megálló pedig a Sólyom Fészke nevű kilátópont, ahonnan egyenes út vezet le a tengerpartig. A kristálytiszta vizű öblökben kajakozásra és búvárkodásra is van lehetőség.

Udon Thani, Thaiföld

Fotó: Shutterstock

Az erdőkkel, rizsföldekkel és dombokkal körülvett thailföldi tartomány már a levegőminősége miatt is tökéletes desztináció a sátrazni, kirándulni és szafarizni vágyók számára. Olyan csodálatos, természeti szépségekben bővelkedő helyeket járhatunk be, mint a Phu Foi Lom Ökopark, a Vörös Lótusz-tenger vagy a Phu Phra Bat Történelmi Parkon. A lakott területeken pedig felkereshetjük a textil- és selyempiacokat, válogathatunk az éjszakai vásárok kézműves termékei közül és belekóstolhatunk az eredeti thai konyhába is.

Amboseli Nemzeti Rezervátum, Kenya

Fotó: Shutterstock

Afrika egyik legkedveltebb természetvédelmi területe a Tanzánia és Kenya határánál elterülő, sokszínű ökoszisztémájú Amboseli Nemzeti Rezervátum, amelynek alig 392 négyzetkilométere számos őshonos állat otthona. A régió hatóságai kiemelten figyelnek a fenntarthatóságra, és szorosan együttműködnek a helyi maszáj törzsekkel is.

Déli-Shetland-szigetek, Antarktisz

Fotó: Instagram

Az iparosítás minden hatásától távol eső Antarktisz levegőminőség szempontjából a világ egyik legtisztább térsége. A közel 3700 négyzetkilométeren elterülő szigetcsoportot 11 apróbb, fjordokkal és óriási jéghegyekkel rendelkező sziget alkotja. A környéken számos tengeri madár, pingvin, fóka és bálna él, amelyeket hajós kiránduláson csodálhatnak meg az idáig merészkedő utazók. Bár az időjárás nagyon hideg, hiszen a szigetek felszínének 80 százalékát nyáron is jég borítja, a hőmérséklet mégis valamivel enyhébb, mint az antarktiszi kontinensen.

AMI MÉG ÉRDEKELHET