Vacanță pe două roți în trei țări

Europa oferă numeroase trasee superbe pentru două roți – recomandările noastre se întind din Toscana pâna în Austria sau lacul Balaton.


Balaton – Cu bicicleta în jurul „mării maghiare”

Lacul Balaton nu este destinaţia de vacanţă perfectă doar pe timp de vară.

Fiind cel mai mare lac din Europa Centrală, cu o suprafaţă de 594 kmp, Balaton vine înconjurat de peste 200 km de piste pentru biciclete. Pe marginea drumului sunt din ce în ce mai multe firme care oferă servicii aferente ciclismului, de la închirieri la mici reparaţii, iar în cazul unor probleme mai serioase, în localităţile mai mari precum Keszthely, Balatonfüred sau Siófok se găsesc service-uri pentru biciclete care vă pot fi de ajutor.

Foto: Shutterstock

Alături de diverse hoteluri, pensiuni şi case de oaspeţi, există posibilităţi de cazare şi în numeroase campinguri, aşa că puteţi petrece chiar şi o săptămână întreagă în şaua bicicletei. Puteţi descoperi flora şi fauna Munţilor Keszthely, gusta vinurile albe din viile de pe dealurile din jurul lacului, dar la fel de bine puteţi vizita băile Hévíz cu apă termală sau Abaţia Tihanyi, Castelul din Keszthely şi ruinele romane de la Valcum. Iar dacă vremea vă permite, puteţi face baie în apele lacului.

Austria de Jos - pe malul Dunării

Foto: radurlaub.com

Traseul pentru biciclete de-a lungul Dunării (Donauradweg) este unul dintre cele mai populare şi frumoase trasee de acest fel din Europa, care începe la izvorul din Munţii Pădurea Neagră şi se termină la gura de vărsare în Marea Neagră. Una dintre cele mai interesante porţiuni ale traseului care trece prin nouă ţări este cea cu o lungime de 260 km prin Austria de Jos, între Persenbeug şi Hainburg. Traseul uşor, ideal pentru întreaga familie, are puţine urcuşuri, iar graţie podurilor şi feriboturilor, se pot alterna mereu malurile fluviului. Drumul se întinde în general în imediata apropiere a Dunării, iar atracţiile turistice unice se ţin lanţ.

Foto: donauregion.at

Localitatea Wachau, declarată patrimoniu UNESCO, pe lângă peisajul şi arhitectura uimitoare, îşi datorează renumele mondial şi vinurilor sale excelente. Dincolo de muzeele, castelele şi mănăstirile întâlnite de-a lungul drumului – cum ar fi abaţia din Melk sau din Göttweig – gastronomia provinciei austriece nord-estice exercită de asemenea o atracţie puternică asupra turiştilor. Restaurantele, care printre altele servesc caise de Wachau, peşte din Dunăre şi sparanghel din Marchfeld, pot fi de la mici crame la restaurante elegante cu renume. Regiunea Tulln şi podgoriile Wagram îi aşteaptă pe biciclişti cu distracţii şi peisaje superbe: vă recomandăm să vizitaţi Abaţia din Klosterneuburg care adăposteşte renumitul altar din Verdun, castelele Hof şi Niederweiden sau expoziţia de grădini din Tulln, deschisă tottimpul anului, mai puţin în lunile de iarnă.

Toscana – senzaţii autentice

Foto: visittuscany.com

Peisajele magnifice ale Toscanei au inspirat deja numeroşi poeţi, scriitori şi regizori de film, iar străbătută pe două roţi, regiunea cu specific italian îşi arată faţa autentică. Drumeţiile pe două roţi au devenit din ce în ce mai populare, în prezent sosesc aici biciclişti din toate colţurile Europei, mulţi dintre ei cu bicicleta proprie. Ceilalţi pot opta pentru una din numeroasele biciclete de închiriat. Cum majoritatea trenurilor italiene dispun de locuri de depozitare a bicicletelor, nici călătoria de-a lungul şi de-a latul regiunii de 23.000 kmp nu reprezintă o problemă.

Foto: MUGELLOVE

Relieful deluros necesită însă o condiţie fizică pe măsură – asta dacă nu vă decideţi asupra bicicletei electrice, oferită de tot mai multe centre de închiriere. Pentru a descoperi adevărata Toscana, se recomandă ca punct de pornire o localitate de unde, parcurgând rute de o zi, puteţi ajunge în alte destinaţii atractive. Cei care nu îşi doresc agitaţia din Arezzo, Assisi, Florenţa, Perugia sau Siena, sau pur şi simplu nu vor să viziteze biserici, abaţii, conace şi muzee, se pot îndrepta spre parcul natural Follonica. Sau se pot plimba cu bicicleta în livezile de măslini, prin vii, printre migdali şi chiparoşi, ajungând în sătucurile medievale mai îndepărtate de traseele turistice obişnuite, unde vor întâlni autentica atmosferă toscană.

AMI MÉG ÉRDEKELHET