Vacanțe în familie, nivel superior – arhipelagul grecesc, altfel (partea a IV-a )

În Grecia, găsim mai multe insule ușor accesibile, pe ale căror plaje cu apă de mică adâncime și cei mici se pot bălăci fără nicio grijă, iar publicul aflat în vacanţă nu se uită urât la noi dacă copiii sunt puţin mai gălăgioși.

Copil in marea Ionica
Foto: Shutterstock

În prima parte a seriei noastre ți-am arătat de ce să alegi insulele grecești mai puțin cunoscute, în cea de-a doua ți-am prezentat două paradisuri pentru turiștii activi, iar apoi ai avut ocazia să cunoști cele mai liniștite locuri. Acum este rândul insulelor pentru vacanțe cu copii, iar în ultima secțiune vor urma destinațiile cu cele mai autentice experiențe grecești.

​KYTHIRA

Foto: Shutterstock

Insula, situată în apropierea vârfului sud-estic al peninsulei Peloponez, este evitată de grupurile de turiști de pe croaziere (ei fiind atrași mai degrabă de Creta din apropiere), în schimb copiii găsesc întotdeauna tovarăși de joacă. Preţurile de aici sunt mai mici decât în destinaţiile în vogă și există destul de multe atracţii care pot fi interesante atât pentru copii, cât și pentru adulţi – în cazul în care vrem să ne îndepărtăm de plaja cu pietriș roșu Limni sau de plaja cu nisip alb Melidoni. Pe Kythira găsim cel mai mare pod de piatră din ţară și peștera Sf. Sofia, unde, potrivit mitologiei, Paris și frumoasa Elena s-au căsătorit în secret, precum și ruinele a trei cetăţi veneţiene medievale.

Apropo: golfurile ale insulei adăpostesc foci, pe care le putem urmări în aventuri organizate cu mici bărci.

Evia

Foto: Shutterstock

A doua cea mai mare insulă grecească după Creta, cu toate acestea, este prea puţin cunoscută.

Porţiunea îngustă și lungă de pământ aproape se aplatizează de continent, astfel încât poate fi accesată rapid și ușor, chiar și cu mașina. Micii „arheologi” nu se vor plictisi aici (nenumărate amintiri antice și medievale așteaptă să fie descoperite), dar nici „sirenele” și „piraţii”: Evia se mândrește cu 48 km de plajă, fiecare golf promiţând o distracţie de neuitat. Dintre ele se remarcă Chiliadou, cu atmosfera sa aproape caraibiană, care, deși la modă și rareori goală, este locul perfect pentru a savura bucuriile verii. Dacă ne place căldura, pe insulă putem încerca o adevărată curiozitate. În orașul Edipsos ne așteaptă cea mai populară baie termală din Grecia, unde apa terapeutică care curge din bazinele sale se varsă spectaculos în mare.

Lefkada

Foto: Shutterstock

Una dintre Insulele Ionice, este atât de aproape de continent încât putem ajunge la ea pe un pod în loc de feribot.

Pe plajele bine dezvoltate și sigure putem înota în cele mai albastre ape ale Greciei. Lângă mare și cer, stâncile albe tipice de pe coasta de vest creează un contrast perfect, iar de-a lungul lor se pot face scufundări și plimbări cu barca. Cea mai bună plajă pentru copii se găsește la capătul estic, Nidri fiind un adevărat paradis! Jocuri de apă, animatori, vestiare întreţinute cu grijă asigură relaxarea fără griji, în timp ce de-a lungul coastei șerpuiește promenada mărginită de palmieri, cu restaurantele sale minunate și cafenelele confortabile. În capitală, micul Muzeu al Fonografului și Muzeul Folclorului Orpheus sunt programe excelente și pentru adolescenţi, iar expoziţia popularului Muzeu de Arheologie poate fi savurată chiar și de cei mai tineri. Nici cu cazarea nu vom avea probleme: majoritatea hotelurilor din Lefkada sunt prietenoase cu copiii. Însă putem căuta și printre pensiunile de familie, care adesea își întâmpină oaspeţii cu curte verde, leagăn de grădină și loc de joacă.

În următoarea parte a seriei noastre, te vom duce pe două insule "izolate" pentru a gusta din Grecia atemporală și autentică.

AMI MÉG ÉRDEKELHET