Această insulă frumoasă îți poate oferi tot ce îți dorești de la o vacanță în Grecia!

Insula vulcanică din Marea Egee, Milos, este cea mai sudică insula din arhipelagul Cicladelor: sate fermecătoare, plaje frumoase, gastronomie excelentă și, nu în ultimul rând, liniște îi așteaptă pe turiștii în căutarea unei vacanțe relaxante.

Foto: Shutterstock

Deoarece turismul în Milos este încă la început și nu există prea multe de văzut și de făcut, o vacanță aici va fi apreciată în principal de cei care doresc să se relaxeze într-un mediu natural liniștit, departe de aglomerație. Cel mai simplu mod de a ajunge pe insulă este cu feribotul sau cu zboruri interne din Atena. Un loc perfect pentru a vă relaxa și a intra în contact cu natura.

Foto: Shutterstock

Frumusețea lui Milos a fost menționată deja de Hipocrate, care a scris despre peșterile și izvoarele termale ale insulei.

În antichitate, era renumită pentru obsidianul său, care era ușor de extras și folosit pentru a face unelte ascuțite și bijuterii. Una dintre cele mai faimoase statui ale lui Venus din Europa a fost găsită aici în 1820 și este acum expusă la Muzeul Luvru din Paris. Afrodita din Milo (Venus în mitologia romană - numele sub care a devenit cunoscută statuia) era zeița iubirii și a frumuseții, de aceea Milos este cunoscută și sub numele de insula iubirii.

Foto: Shutterstock

Papafragas

Nu este necesar să închiriați o mașină, deoarece insula are doar 150 de kilometri pătrați, iar serviciul local de autobuz este foarte bun. Milos oferă multe plaje fabuloase, cea mai vizitată fiind Gerakas, unde o stâncă se înalță deasupra nisipului auriu. Totuși, cea mai frumoasă plajă este cea de la Papafragas, care este înconjurată de stânci uriașe, fiind accesibilă doar printr-o mică peșteră. Cea mai specială plajă din Milos este cu siguranță Sarakiniko, pe care ar fi păcat să o ratați. Deoarece Sarakiniko este o plajă sălbatică, nu există șezlonguri, nu se închiriază jet ski-uri și cu siguranță nu există aglomerație - dar este ușor accesibil cu mașina și cu autobuzul.

Formațiunile sale de rocă vulcanică și nisipul alb evocă un peisaj lunar, iar contrastul cu marea turcoaz este fantastic.

Foto: Shutterstock

Plaka

Micuța capitală a Insulei Milos este fermecătoarea Plaka, cu doar 1.000 de locuitori, unde merită o plimbare romantică pe străduțele înguste. Cel mai înalt punct al localității este un deal vulcanic, în vârful căruia se află Castelul Plaka, un testament al dominației venețiene. De aici vă puteți bucura de o priveliște fantastică asupra mării, mai ales dacă ajungeți pe la apusul soarelui. În Muzeul Arheologic puteți vedea o replică exactă a Afroditei (sau a lui Venus) din Milo, precum și mai multe statui și ceramică antică. La doar câteva minute de centrul orașului Plaka se află teatrul antic construit de romani, unde se țin spectacole și astăzi.

Foto: Unsplash

Sarakiniko

Cele mai importante monumente de pe insulă sunt catacombele romanice paleocreștine - cum nu mai pot fi văzute nicăieri altundeva în Grecia. Creștinii au folosit mai întâi acest loc ca refugiu în fața persecuțiilor autorităților romane, apoi au sculptat morminte în stâncă de o parte și de alta a coridoarelor și i-au îngropat aici pe adepții noii religii în primele zile ale creștinismului.

AMI MÉG ÉRDEKELHET