O insulă grecească liniștită, cu plaje frumoase – asta oferă Thassos!

Cea mai nordică insulă din Marea Egee este adesea numită smaraldul verde, iar afirmația nu este exagerată: în arhipelagul grecesc, Thassos este o bijuterie de un verde strălucitor.

Bărci într-un golf
Foto: Shutterstock

Acoperind o suprafață de doar 380 de kilometri pătrați, numele Thassos vine de la cuvântul grecesc antic pentru pădure, "dassos", care descrie mediul natural al insulei: oriunde te uiți, există păduri parfumate de pini, în toate nuanțele de verde. Deși nu este ușor de ajuns în Thassos, această insulă magică oferă o vegetație luxuriantă, o climă plăcută, aer curat și plaje frumoase. Accentul este pus pe relaxare: Thassos este un loc liniștit, care a fost până acum ferit de turismul de masă.

Foto: Shutterstock

Deoarece în Thassos nu există un aeroport, prima escală este Salonic sau Kavala, pe continentul grec, de unde trebuie să ajungi cu mașina în portul Keramoti. De acolo, există o cursă cu feribotul de 45 de minute la fiecare oră până la capitala Limenas Thassos. Insula este locuită continuu de cel puțin 3.000 de ani, iar trecutul său antic este încă prezent, în special în capitală și în jurul acesteia. Amfiteatrul încă mai găzduiește tragedii antice, precum și concerte contemporane, datorită acusticii sale excelente. Pentru iubitorii de istorie, muzeul arheologic din centrul orașului este o necesitate, cu artefacte din paleolitic până în epoca romană.

www.youtube.com

12 Best Beaches in Thassos Island, Greece

Cei care vor să își petreacă vacanța pe o insulă grecească, de obicei caută marea cristalină, aerul proaspăt și sărat și bucătăria grecească autentică. Thassos oferă toate acestea la cel mai înalt standard și are un avantaj uriaș: poți dormi liniștit noaptea, în afara capitalei neexistând petreceri și baruri zgomotoase. Toate plajele din Thassos sunt imaculate, plaja cu nisip auriu Chrissi Amoudia, cunoscută și sub numele de Golden Beach, este cea mai frumoasă, dar plajele Marmara, Aliki, Trypiti, Paradise, La Scala, Pachis, Notos promit, de asemenea, o vacanță relaxantă. După-amiaza, legendarul meltemi grecesc, briza răcoroasă dinspre nord care se ridică din Marea Egee, calmează căldura.

Fotó: Pixabay

Thassos este renumit de mult timp datorită marmurei sale albe, folosită la construirea templelor și a drumurilor. De fapt, în sud-estul insulei, între Alyki și Koinyra, puteți vedea o notă de lux cotidian - aici drumul este pavat cu marmură. Această marmură a fost folosită pentru a construi templul lui Artemis din Efes, dar și pentru a face sculpturi. Unicitatea marmurei albe din Thassos este demonstrată și de faptul că a fost folosită pentru a construi cea mai înaltă clădire din lume, Burj Khalifa din Dubai. Marmura este încă extrasă pe insulă, iar cariera demarmură antică de lângă Vathi, renumită pentru plaja sa de culoare albastru turcoaz, este, de asemenea, deschisă vizitatorilor.

AMI MÉG ÉRDEKELHET