Insula italiană pe care nu te poți plictisi

Chiar și italienii ar avea motive bine întemeiate să meargă într-o vacanță în Sardinia. Pentru că această magnifică insulă oferă în mod condensat tot ce merită vizitat în Italia.

Foto: Shutterstock

Sardinia este a doua cea mai mare insulă din Marea Mediterană, suprafața sa de peste 24 mii de kilometri pătrați fiind mult mai mare decât, de exemplu, Slovenia. Uriașa insulă cu numai 1,7 milioane de locuitori se bucură de o autonomie specială în cadrul Italiei. Pe lângă italiană, și limba sardă este oficială, și este una dintre limbile neolatine care și-a păstrat cel mai mult din apartenența latină.

Alghero – o bucată din Catalonia

Foto: Unsplash

Foto: 123RF

Cel mai incitant oraș din Sardinia este Alghero, înconjurat de un zid vechi de aproape o mie de ani. Situat în partea nord-vestică a insulei, Alghero are o populație semnificativă de origine catalană încă din secolul al XIV-lea. Stilul clădirilor din orașul vechi evocă fosta domnie spaniolă/catalană.

Când ne plimbăm pe străzile pavate cu pietre mari ne putem simți ca și cum am fi în Catalonia.

Centrul medieval din Alghero poate fi explorat confortabil printr-o singură plimbare, iar atmosfera sa este de-a dreptul fabuloasă. Aici se pot procura specialitățile gastronomice din Sardinia de cea mai bună calitate, dar merită să cumpărați și suveniruri și cadouri - orașul este renumit pentru bijuteriile autentice realizate din corali roșii.

Coasta de Smarald

Foto: Shutterstock

Foto: 123RF

Vizavi de Alghero, în partea nord-estică a insulei, se găsește destinația turistică numărul unu a Sardiniei, Costa Smeralda, Coasta de Smarald. Această porțiune de coastă care se întinde pe aproximativ 50 km spre nord de Olbia și-a primit numele de la marea cristalină de culoare verde smarald. Peisajul uimitor și marea verde smarald sunt o vedere de neegalat – nu-i de mirare că locul atrage o mulțime de vizitatori celebri și bogați din întreaga lume.

Probabil că aici putem întâlni cele mai multe vedete de renume mondial aflate în vacanță.

Multitudinea iahturilor aliniate în porturi indică, de asemenea, că în această zonă totul este despre lux, dar din fericire nu la prețuri inaccesibile. În excursiile din jurul Olbiei, plaja Cala Brandinchi merită cu siguranță o vizită, fiind considerată de mulți drept unul dintre cele mai frumoase locuri din lume, revistele turistice numind-o deseori „micul Tahiti".

Cagliari – recorderul plajelor

Foto: Unsplash

Similar Romei antice, capitala Sardiniei a fost construită pe șapte dealuri.

Zidul din jurul centrului istoric din Cagliari a supraviețuit aproape în întregime, una dintre atracțiile sale remarcabile este Turnul Elefantului (Torre dell'Elefante), realizat din calcar în secolul al XIII-lea. De pe vârful dealului Castello se deschide o priveliște minunată asupra împrejurimilor și portului fermecător. În timpul plimbărilor printre casele și bisericile colorate ale orașului ne putem relaxa în parcuri bine întreținute, dar merită vizitată și grădina botanică din Cagliari, unde putem vedea plante subtropicale speciale. Una dintre atracțiile turistice ale grădinii este „Ficus Monumentale", un ficus cu frunze mari (Ficus macrophylla) de dimensiuni uriașe. În Cagliari se găsește cea mai lungă plajă continuă din Italia, Spiagga del Poetto, care se întinde pe aproape opt kilometri. Coasta este acoperită cu nisip alb și înconjurată de vegetație luxuriantă, iar infrastructura sa este bine dezvoltată.

AMI MÉG ÉRDEKELHET