În Grenen poți fi lângă două mări în același timp – să vedem unde se află acest loc interesant!

Marea Nordului și Marea Baltică se întâlnesc la Grengen, în Danemarca – este locația perfectă pentru o vacanță inedită pe litoral.

Foto: Unsplash

Grenen înseamnă ramură de copac în limba daneză. Promontoriul subțire din Danemarca este numit astfel, deoarece se poate merge doar pe o bucată subțire de pământ între cele două mări. Locul se află în apropiere de Skagen, dar în depărtare se poate zări și orașul Göteborg din Suedia. Oare care este impactul asupra mediului al întâlnirii celor două mări?

Foto: Shutterstock

Plaja nisipoasă din Grenen este una dintre cele mai populare atracții ale Danemarcei, fiind vizitată de aproximativ un milion de oameni pe an. Atrage vizitatorii datorită întâlnirii spectaculoase a valurilor Mării Nordului cu cele mai calme ale Mării Baltice, dar și datorită faptului că este locul preferat de odihnă al focilor, într-un mic parc național de 3 kilometri pătrați.

În mod ciudat, cele două ape nu se pot amesteca, întrucât au valori de salinitate diferite.

În Marea Baltică se varsă multe râuri cu apă dulce și salinitatea este mult mai scăzută.Datorită curenților puternici, o mulțime de nisip se depune pe promontoriu, unde turiștii se pot plimba confortabil, pot admira navele care sosesc în portul mare din apropiere sau focile de pe stânci.

Există, de asemenea, o mulțime de păsări, iar ocazional se pot observa delfini, balene și morse.

Foto: Shutterstock

Primul far a fost construit în Grenen în 1571, după ce atât de multe vapoare s-au scufundat din cauza curenților puternici, încât marinarii au cerut un semnal de avertizare. În 1807, în timpul războiului anglo-danez din epoca napoleoniană, farul a fost oprit, iar soldații au fost trimiși să îl protejeze pentru a nu fi pornit din nou de către britanici. Ca răspuns, aceștia au ancorat o navă-far nu departe de coastă, pentru a ajuta navigația comercială și militară.

AMI MÉG ÉRDEKELHET