Tot ce trebuie să știi despre Mallorca, paradisul turistic al Europei

Cea mai populară destinaţie turistică a bătrânului continent, Mallorca, primeşte în sezon vizita a peste 11 milioane de turişti.

Foto: Shutterstock

Insula ar putea fi exemplul perfect al turismului modern: în viaţa Mallorcăi cel mai important rol îl are turismul, veniturile încasate din această activitate reprezentând 80 de procente din produsul intern brut al regiunii, care s-a ridicat la 16 miliarde de euro în 2022.

Pe cea mai mare dintre insulele Baleare, care este totodată şi cea mai mare insulă spaniolă, turismul internaţional a început după construirea aeroportului, în anii 1960, care de atunci a devenit unul dintre cele mai aglomerate porturi aviatice ale continentului. Această dezvoltare spectaculoasă a turismului a transformat Insulele Baleare, care mai cuprinde și Ibiza, Formentera, Menorca şi Cabrera.

Clima și plaja

Foto: Shutterstock

Transportul este excelent şi pe uscat, majoritatea locaţiilor de pe insula de 3.684 km pătraţi fiind accesibile cu automobilul, autobuzul sau trenul, în vreme ce în capitala Palma de Mallorca, un oraş de 415.000 de locuitori, funcţionează o linie de metrou. Desigur, infrastructura ideală nu ar valora nimic fără frumuseţile naturale. Graţie climei mediteraneene, vara cerul este senin, iar sezonul se întinde până în octombrie: temperatura apei mării este de 23 de grade chiar şi la început de toamnă. Lungimea totală a plajei este de 554 km: în partea nordică a Mallorcăi se află stânci abrupte, iar în partea sudică kilometri întregi de plaje cu nisip fin.

​Istoria insulei

Foto: Shutterstock

Primii locuitori ai insulei au trăit în peşteri naturale şi au sosit în Mallorca în urmă cu 7.000 de ani.

Insulele Baleare, care au făcut parte mai întâi din Cartagina, apoi din Imperiul Roman, şi-au cunoscut prima epocă de aur sub dominaţia acestuia din urmă: alături de multe alte localităţi, atunci a fost înfiinţat şi oraşul Palma, capitala actuală. Dominaţia romană a fost întreruptă în anul 426 de către vandali, apoi, cu 100 de ani mai târziu, Insulele Baleare au trecut sub dominaţie bizantină. Maurii care au cucerit treptat Peninsula Iberică au ocupat Mallorca în 903, pornind un nou val de dezvoltare – arhitectura şi agricultura au cunoscut atunci un nou elan. Spaniolii au ocupat insula în anul 1229, aceasta funcţionând pentru puţină vreme ca stat independent, apoi a trecut sub dominaţia Regatului Aragoniei. În această perioadă, Mallorca a devenit un important centru comercial al întregului teritoriu, însă importanţa sa a scăzut o dată cu colonizarea continentului american.

Castele şi parcuri acvatice

Foto: Shutterstock

O mare parte dintre monumentele istorice le găsim şi azi pe teritoriul insulei: pe fundaţia moscheii principale a maurilor de odinioară s-a construit o catedrală creştină, una dintre principalele atracţii de pe întreaga insulă. Construcţia bisericii în stil gotic a început o dată cu debarcarea spaniolă, în 1229, dar s-a încheiat de-abia în 1601. O altă atracţie a capitalei este Castelul Bellver ridicat acum circa 700 de ani, de unde se poate admira o panoramă superbă spre toată insula. Principalele staţiuni turistice sunt Palma Nova, aflată la 15 km de capitală, Magaluf care funcţionează ca centru al insulei, agitata Playa de Palma, Alcudia care abundă în vestigii maure şi pitorescul Cala d’Or. Lângă Palma se află Aqualand, unul dintre cele mai mari parcuri acvatice din Europa, iar în apropiere, în extremitatea vestică a insulei, se găseşte Marineland, delfinariul principal al Spaniei, care atrage de asemenea numeroşi vizitatori.

Activități și gastronomie

Foto: Shutterstock

Cei care doresc odihnă activă sunt aşteptaţi nu doar de tobogane uriaşe sau de spectacolul delfinilor, ci şi de numeroase oportunităţi de a face sport şi mişcare, de la drumeţiile prin peisajul care aminteşte de vestul sălbatic, la ciclism, căţărare sau golf. Mallorca dispune de floră şi faună unice, de aceea excursiile sau scufundările pot fi la fel de memorabile. Descoperirea de noi peisaje înseamnă totodată şi întâlnirea unor noi gusturi. Pe insula Mallorca funcţionează peste 2.000 de restaurante, dintre care o bună parte oferă specialităţile locale. Cârnatul picant sobrassada este un excelent aperitiv, iar produsul tradiţional de patiserie, ensaimada, poate fi un desert foarte bun, mâncarea perfectă pentru felul principal fiind orezul condimentat, preparat cu mai multe feluri de carne. Preparatele locale conţin mult ulei de măsline şi legume (mai cu seamă roşii şi varză), iar pentru arome se folosesc deseori stafide şi migdale.

AMI MÉG ÉRDEKELHET